0

Finn riktig kikkert

En kikkert er et fantastisk verktøy til alle anledninger der du vil komme nærmere.

Ulike kikkerter har ulike egenskaper, som gjør dem velegnet til ulike formål. Det finnes kikkerter til fuglekikking, jakt, naturopplevelser, safari og sjøliv, ja til alle anledninger der du vil studere noe på nærmere hold.

En god kikkert bør vare hele livet og det er ofte verdt pengene å investere i kvalitet. Særlig kikkerter med takkant-prismer tåler mye juling. Jo mer du skal bruke en kikkert, desto bedre er det å investere penger i en solid konstruksjon.

Optisk varierer kikkerter mye. Det er som med kameraoptikk, at dyrt glass koster penger. Til gjengjeld gir det bedre bilde med mer detaljer, bedre kontrast, bedre dybde og færre optiske feil på lysbrytningen.

Ikke alle ser forskjell på bra glass og glass av ypperste kvalitet. Det kan være lurt å prøve et par ulike modeller for å sammenligne selv. Hos FOTO.NO i Barcode kan du komme og teste ut det store utvalget som er utstilt.

0

Vanntett kikkert for røffe forhold

Hvis du skal bruke kikkerten i skikkelig ruskevær, kan det være lurt at den er vanntett.

Produsentene kan bruke litt forskjellig teknologi for å konstruere en kikkert som tåler en skvett.

Nitrogenfylt

Å fylle en kikkert med nitrogen gjøres for å unngå fukt på innsiden. Det motvirker dugg og soppdannelse. Det betyr i utgangspunktet at den er vanntett, men her finnes det billige modeller som bare holder på gassen til kikkerten er ute av fabrikken. 

Vanntett

Noen kikkerter er merket som vanntette. Dobbeltsjekk gjerne om produsenten har oppgitt hvor vanntett kikkerten er, evt. ned til hvilken dybde og hvor lenge.

Værbeskyttet

Noen kikkerter er merket som værbeskyttet. Da kan de ha en del spesialpakninger som forsegler kikkerten, men ingen vet hvor mye så det kan være vanskelig å basere seg på slik informasjon.

0

Dette betyr tallene

Alle kikkerter er utstyrt med noen tall som forteller deg alt du trenger å vite om kikkertens optiske egenskaper.

La oss ta et eksempel, en kikkert som er merket med 8x42: 
8-tallet angir forstørrelsen, mens 42-tallet er diameteren på frontelementene oppgitt i millimeter.

Forstørrelse

Vanlige verdier for forstørrelse er 7x, 8x og 10x, men du får også mer. Forstørrelsesgraden påvirker ikke størrelsen på kikkerten. 

Mange vil tenke at større forstørrelse er bedre fordi det gir mer detaljer, men det følger med noen ulemper:

  1. Større forstørrelse gir smalere synsfelt, så hvis du for eksempel bruker kikkerten til å speide etter fugler, kan det være bedre med et bredt synsfelt.
  2. Større forstørrelse er vanskeligere å holde rolig.
  3. Det er like mye lys som samles uavhengig av forstørrelse, så større forstørrelse gir et noe mørkere bilde.

Lysstyrke

Lysstyrken er knyttet til millimeteråpningen på frontelementene. Jo større frontelemet, dess mer lys slippes gjennom, men kikkerten blir samtidig både større og tyngre. 

Vanlige verdier for lysstyrke er 20, 25, 32, 42 og 50 mm diameter. En 50 mm-linse slipper inn drøyt 6 ganger så mye lys som 20 mm.

Dersom du skal bruke kikkerten ganske stasjonært fra verandaen, bilen eller båten, kan du gjerne ha stor lysstyrke. Skal du gå lange turer, gjerne med mye annen oppakning, vil du heller ha en liten kikkert som ikke veier så mye.

0

Optisk konstruksjon

Hva er egentlig forskjellen mellom porroprisme og takkantprisme?

Porroprisme

Porroprisme er den tradisjonelle, der okularet (der du ser inn) ikke er på linje med frontelementene. Dette er en konstruksjon som gir høy optisk kvalitet til en hyggelig pris.

Det gir også bedre dybdesyn og bredere synsfelt fordi frontelementene står lengre fra hverandre.

Det finnes riktignok noen kompakte porroprisemkikkerter der frontelementene er satt nærmere hverandre i stedet for lenger fra hverandre. Det er gjort for å lage en kompakt konstruksjon, men da mister du fordelen av bedre dybde og bredere synsfelt.

Takkantprisme

Takkantprisme har en litt mer komplisert optisk konstruksjon, der okularene og frontelementene er på linje. Fordelen her er at du får mer kompakte kikkerter som er mer hardføre og lettere å gjøre vann- og støvtette.

Synsfeltet oppgis i hvor bredt område du ser på 1000 meter avstand. Typisk vil en kikkert med takkantprisme på 8x42 gi et synsfelt på 119m, mens en tilsvarende med porroprisme vil gi 131 meter.

Dette vil variere litt fra modell til modell, men gir deg et inntrykk av forskjellen i synsfelt med de to variantene. Legg merke til at synsfeltet med 8 ganger forstørrelse er ca 1/8 av 1000 meter. Tilsvarende gjelder også for andre forstørrelsesgrader.

0

Kikkert med bildestabilisering

Det finnes kikkerter med optisk bildestabilisator som er fine når du skal se på små detaljer på veldig lang avstand.

Fordelen med innebygd stabilisering er at du kan håndholde kikkerter med langt større forstørrelser enn du ellers ville klart. Slik kikkerter er avhengig av batterier for at bildestabilisatoren skal fungere.

Dette er ofte både store og tunge kikkerter, så de er best til mer stasjonær bruk og kanskje ikke like godt egnet til å gå på langtur med. De koster også mer enn tilsvarende kikkerter uten stabilisator. Hvis alt dette er ting du kan leve med, er dette helt fantastiske kikkerter.

En god kikkert bør vare hele livet.

Jo mer du skal bruke en kikkert, desto viktigere er det å investere i kvalitet.

Du er kanskje også interessert i

Inspirasjon og kunnskapsartikler

0

Finn riktig kikkert

En kikkert er et fantastisk verktøy til alle anledninger der du vil komme nærmere.

Les mer
0

Vanntett kikkert for røffe forhold

Hvis du skal bruke kikkerten i skikkelig ruskevær, kan det være lurt at den er vanntett.

Les mer
0

Optisk konstruksjon

Hva er egentlig forskjellen mellom porroprisme og takkantprisme?

Les mer
0

Det smarte tilbehøret

Vi tar en kikk på de smarte tingene du kanskje ikke visste at du trenger.

Les mer
0

Fuglefoto for nybegynnere

Bli kjent med dine flygende naboer.

Les mer