0

Fang nordlyset i mørketida

Foto.no har snakket med nordlysfotograf Tommy Pettersen og fått noen gode tips.

Tekst: Erik Faarlund, foto: Tommy Pettersen

Mange lurer på om man trenger dyrt og avansert utstyr og hvordan du tar bilder av det spektakulære fenomenet. Så vi tok en telefon til Tommy Pettersen som bor i Nordland på et sted med lite lysforurensning.

- Lite lysforurensning er en stor fordel når du fotograferer nordlys, forteller Tommy. Du får bedre kontrast og unngår at bildene ser blasse ut. Og så er det jo en fordel å være langt nord. Da får du fenomenet oftere og har mye større sjanse til å få gode bilder av det.

Utstyr

Mange lurer på om man trenger dyrt og avansert utstyr, men Tommy mener at det ikke er nødvendig.

- Selv bruker jeg et fullformatkamera med en Samyang 14mm f/2.8 med manuellfokus. Den gjør jobben helt utmerket, og koster svært lite. Det er også en fordel med manuell fokus, for da stopper fokusen på uendelig. Med autofokus kan fokuseringen gå forbi uendelig, og du må jobbe litt mer for å være sikker på å få satt den riktig. Autofokus er også helt ubrukelig til nordlysfotografering, poengterer han.

Her er forgrunnen lyst opp for å skape mer liv og kontrast i bildet. Foto: Tommy Pettersen

- Hvis du bruker et objektiv med autofokus, skru av autofokusen, fokuser på en klar stjerne, og zoom inn på skjermen så mye du kan for se at den kommer i fokus – du kan også bruke månen, men nordlysbilder blir vanligvis bedre når det ikke er måne, eller du kan bruke månelyset til å lyse opp landskapet, fortsetter Pettersen.

Det er en fordel med svært kort brennvidde og stor blenderåpning. Drømmeobjektivet er kanskje Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art, men med litt lengre lukkertid går det fint med f/2.8 også.

- Du trenger et godt stativ du kan ta med deg ut og helst en fjernutløser, for lukkertiden er ofte 10-15 sekunder (f/2.8, ISO 1600). Med større blender kan du bruke kortere lukkertider, men med for kort lukkertid mister du fort mye av bevegelsen i nordlyset. Har du derimot for lang lukkertid, kan stjernene fort bli til streker på bildet (stjernespor, star trails), forteller fotografen.

Komposisjon

Du vet vanligvis omtrent i hvilken himmelretning nordlyset dukker opp. Finn deg en plass der det er lite lysforurensing i den retningen, og der du kan få med noe landskap som blir fint på bildet, hvis du ønsker det. Du trenger ikke alltid ha med landskap i bildet, men det stiller større krav til nordlyset hvis du ikke har det.

- Sjekk nordlysvarselet på internett for å se når du kan forvente nordlys der du er. Når nordlyset dukker opp er det der ofte en stund, så du kan eksperimentere med utsnitt, vinkler og eksponeringer, forklarer Pettersen. Så tar du noen bilder og ser om det blir bra, og prøver igjen.

Her er en fin side med nordlysvarsel

Noen siste råd

Husk å kle deg godt, det er vanligvis kaldt når du ser nordlys. Det er også gjerne mørkt, så skal du ha med en lykt, bruk en med rødt lys, så du ikke ødelegger nattesynet.

Det kan fungere uten forgrunn hvis nordlyset er spennende nok. Foto: Tommy Pettersen

Forslag til lyssterke objektiver til nordlysfotografering

Du er kanskje også interessert i

0

To nye Sigma-objektiver

Sigma har sluppet to objektiver i hver sin ende av brennviddeskalaen.

Les mer
0

Above Media

Above Media jobber profesjonelt med droneflygning og vi har tatt en prat med et par av deres beste folk i Fotopodden.

Les mer
0

Tobias Gjerde

Vi har besøk av naturfotografen som har mottatt fotopriser siden han var 16 år.

Les mer
0

Fotografer fugler hjemme i hagen

Naturfotograf Tobias Gjerde trenger ikke nødvendigvis å dra langt av gårde for å ta flotte bilder.

Les mer
0

Fang nordlyset i mørketida

Foto.no har snakket med nordlysfotograf Tommy Pettersen og fått noen gode tips.

Les mer
0

På eventyr med Johnny Haglund

Fotografen er helt avhengig av en god fotosekk på sine reiser.

Les mer