0

Actionfotografering

Dette utstyret gir deg bedre actionbilder

Enten du liker deg foran eller bak kameraet har vi funnet frem noen tips som kan gjøre dine actionbilder bedre.


   Bruk rask nok lukkertid


Raske lukkertider er en forutsetning for få skarpe bilder av motivet ditt. Action foregår jo ofte i miljøer hva ting skjer raskt. Typiske lukkertider for actionsport er ihvertfall 1/1000 sek eller raskere. Dette er jo ikke noe problem om sola skinner høyt på himmelen en sommerdag. Værre å få til innendørs eller på en regntung høstdag.

Trikset om du ikke får høye nok lukkertider er å skru opp ISO, her er det dog store forskjeller på kameraene, kameraer beregnet på actionfoto har ofte meget gode ISO-egenskaper og kan fint brukes med meget høye ISO-verdier. Uansett er det slik at du kan ikke leve med lange lukkertider så dette er valg du må ta selv. Optikken er den tredje faktoren som også spiller på lag, her må du selvfølgelig bruke den høyeste blenderen du kan leve med i forhold til dybdeskaphet.


   Bruk riktig objektiv for situasjonen


Actionfotografering krever ofte mye av utstyret ditt, ofte foregår situasjonene på avstand slik at du kasnkje trenger en tele for å komme nært nok innpå. Men her er det et tveegget sverd, du vil gjerne komme nærme men du vil også vise situasjonen. Bilde av en som hopper blir ganske kjedelig dersom du ikke har med hvor han hopper fra og hvor han skal.

Action blir som oftest best når man får et overblikk over situasjonen.


   Bruk følgefokus


De fleste kamera har en egen innstilling for følgefokus, gjør deg kjent med den og bruk den.


   Bruk seriebilde-funksjonen


Ofte kalt Burst mode, ting skjer raskt og for å få akkurat det rette øyeblikket er du avhengig av å kunne ta mange bilder i rask rekkefølge.


   Gjør deg kjent med situasjonene


Er det en actionsport du skal fotografere blir bildene veldig mye bedre dersom du er kjent med sporten du skal fotografere. Og ikke minst se rundt deg og ta forskjellige bilder - er det noen flotte bakgrunner du kan få utøverne foran?


   Lavt standpunkt


Lavt standpunkt fungerer ofte bra på action, på denne måten oppleves utøveren og situasjonen større.


   Ta nok bilder og gjerne i raw


Det er alltid bedre å reise hjem med mange bilder å velge mellom fremfor å angre på at du ikke tok noen bilder av "den" situasjonene også. I tillegg er raw-bilder fine å ha slik at du kan perfeksjonere bildene i postproduksjon. Dette tar mye plass på minnekortet men er verdt det.


   Husk lyset


Som i all fotografering er lyset det viktigste, uten lys ingen bilder. Så kan du velge når du skal fotografere er selvfølgelig morgenlyset og kveldslyset det fineste.


  Nok minnekort og batteri


Siste tips er å ha med nok minnekort og nok strøm til kameraet.

Lykke til!

Actionkamera

Liker du deg best foran kamera og er på jakt etter et kamera som kan være copilot på hva enn du foretrekker av actionfylte interesser, i så fall er et actionkamera det rette verktøyet. De senere årene har actionkamerasjangeren blitt utvidet med 360-kameraene som har blitt små og ofte vanntettet. 360-kameraene gir deg supre muligheter hvor du faktisk kan lage vanlig film og klippe fra 360-filmen slik at du får flere opptaksvinkler på det som skjer.

 

 

Kamera

Liker du deg best bak kamera, kommer det her noen tips til hvilke kamera som egner seg for sport og action. Det er viktig at kameraet du velger er raskt nok i form av rask autofokus, gode ISO-egenskaper og mulighet for raske seriebildeopptak. Nedenunder finner du kameraer som oppfyller disse kriteriene. Jo dårligere lyset er jo bedre kamera trenger du får å få gode resultater.

 

Optikk

Et godt lyssterkt objektiv vil hjelpe deg å få de raske lukkertidene og ikke minst bildene skarpe.  Ofte vil du trenge en telezoom for å kunne ramme inn bildet ditt og ikke minst komme nært nok innpå situasjonen.

Foto: Kenjiro Matsuo - Utstyr: Nikon Z9 med NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

 

Du er kanskje også interessert i

Inspirasjon og kunnskapsartikler

0

Det smarte tilbehøret

Vi tar en kikk på de smarte tingene du kanskje ikke visste at du trenger.

Les mer
0

Hvilken gimbal er riktig for deg?

Trenger du hjelp til å finne riktig gimbal?  Se vårt YouTube innlegg om disse smarte "stativene".

Les mer
0

Actionfotografering

Dette utstyret gir deg bedre actionbilder

Les mer
0

Så enkelt er det å lage profesjonelle direktesendinger

Det som før krevde store resurser er i dag blitt så enkelt at alle kan gjøre det.

Les mer
0

Slik velger du riktig fotosekk

Det finnes mange sekker på markedet, men hvilken er riktig for deg?

Les mer
0

Norseman - verdens hardeste triatlon

Foto.no har i en årrekke hatt et godt samarbeid med Norseman, et av verdens hardeste triatlon som gjennomføres første lørdagen i august hvert år.

Les mer