0

Slik velger du riktig fotosekk

Det finnes mange sekker på markedet, men hvilken er riktig for deg?

Her skal vi prøve å forklare forskjellen på dem og hva du bør se etter når du skal velge sekk.

Bruksområde

Det første du må tenke på er hva du skal bruke sekken til. Skal den kun være til fotoutstyr, eller trenger du også plass til regnjakke, termos og matpakke? Skal den brukes i byen, og se litt smart ut, eller skal den brukes i naturen, og heller tåle regn og søle bedre?

De fleste sekker kan du få regntrekk til, så hvis du har kjøpt en sekk som ikke er vanntett, kan det lett bøtes på.

Fleksibilitet

Noen ganger vet du ikke helt hva du skal bruke sekken til hver gang, eller du vet at du har skiftende behov. Da finnes det sekker som kan bygges om, ved å legge inn en «boks» til å ha fotoutstyret i, slik at du i utgangspunktet har en vanlig tursekk, men den kan enkelt bygges om til fotosekk.

Det finnes også løse bokser du kan legge inn i en hvilken som helst vanlig sekk, så du kan bruke den som fotosekk, men det går ofte utover tilgjengeligheten for utstyret, så da må du vurdere hvor viktig det er for deg.

Nesten alle sekker kan bygges om innvendig slik at de passer perfekt til det utstyret du har med deg. De har fleksible skillevegger som festes med kraftig borrelås der du selv ønsker. Hvis det varierer hva slags, og hvor mye, utstyr du skal ha med, så kan de aller fleste sekker tilpasses dette enkelt.

Størrelse

Dette er et litt vanskelig område å vurdere, for du vil ha plass til kanskje alt utstyret ditt, samtidig som du ikke vil bære på noe større enn du må. Det kan være de fleste sekker er store nok i dag, men hvis du planlegger å utvide utstyrsparken, kan det være du trenger mer i framtida.  Da er det lurt å kjøpe noe som er litt større.

Store sekker

Ryggsekker fra 30 liter og oppover.

Mellomstore sekker

Ryggsekker fra 15 til 30 liter.

Små sekker

Ryggsekker under 15 liter.

Bærekomfort

Noe av det viktigste med en ryggsekk er hvor god den er å bære. Noen sekker er laget for å bæres hele dagen, med gode seler, magebelte og en rygg som puster godt, så du ikke blir klam. Andre er bare for å kunne slenge over skulderen på vei inn og ut av bilen.

Hvis du er en del lavere enn gjennomsnittet, eller en del høyere, betyr ofte størrelsen på sekken en del, for du vil ha ryggen i riktig lengde. Et godt bæresystem koster mer, tar mer plass, men gjør at du komfortabelt kan bære store mengder fotoutstyr i timesvis.

Er du en stor person og kjøper en liten sekk, kan det fort være at magebeltet ikke passer. Derfor anbefaler vi ofte en større sekk til store mennesker.

For små personer er det ofte ikke så avgjørende, for selene kan normalt tilpasses godt, men det bør ikke være en for stor sekk. Da kan det bli vanskelg å tilpasse.

Tilgjengelighet og sikkerhet

Noen sekker har åpninger over alt. Du kan hente kameaet ut fra toppen, fra sidene eller åpne den siden som vender mot ryggen. Det gjør at du kan få tak i mye utstyr uten å ta sekken helt av, og du får stor fleksibilitet.

Ulempen kan være hvis du skal bruke sekken et sted med lommetjuver. Da vil det også være lettere for dem å komme til utstyret ditt. Det finnes alltid muligheter for å låse lommene med en liten hengelås, men det kan gjøre det vanskelig for deg å komme til også.

Vårt tips er å sette en binders på glidelåsene som er lett tilgjengelige. Det gjør det så plundrete å åpne dem, at en lommetjuv heller går etter noen andre. Samtidig er det ikke verre for deg å åpne dem enn at det fortsatt lar seg gjøre.

Kvalitet på materialer og glidelåser

Hvis du er på fottur langt inn i Jotunheimen er det helt avgjørende at utstyret holder. Du kan ikke risikere at sekken går i stykker. Da er ikke bare turen ødelagt, men det kan bli vanskelig å frakte fotoutstyret tilbake til «sivilisasjonen». Derfor bør du investere i en sekk av høy kvalitet, der sånt ikke skjer.

Det er forskjell på materialer sekkene er laget av, og det er forskjell på glidelåser. Det er ikke alltid så lett å vite dette på forhånd, særlig ikke hvis du handler på nettet.

Det er derfor vi kun selger sekker av høyeste kvalitet, slik at du skal vite at du er trygg med våre sekker.

Prøv først

Hvis du har mulighet, er det lureste om du kan komme innom butikkene våre i Oslo eller Bergen med fotoutstyret ditt og prøve. Da kan du se at du får plass, og at sekken sitter godt på ryggen din.

Hvis du ikke har mulighet til det, bestill sekk i nettbutikken. Behold alle lapper og slikt på sekken, og behandle den pent. Da kan du prøve dette hjemme, og returnere den dersom den ikke passer.

Perfekte skolesekker og bagger

Noen ganger trenger man heller en veske enn en ryggsekk til utstyret sitt. Her har vi listet opp de vi mener passer fint til å få plass til en passelig mengde utstyr uten å være så alt for stor. Som regel har man også behov for et eget rom til pc/mac.

Ut i fra egne erfaringer og andres anbefalinger har vi landet på disse produktene som perfekte skolesekker/bagger.

Fotobagger

Du er kanskje også interessert i

Inspirasjon og kunnskapsartikler

0

Slik velger du riktig fotosekk

Det finnes mange sekker på markedet, men hvilken er riktig for deg?

Les mer
0

Hvilken gimbal er riktig for deg?

Trenger du hjelp til å finne riktig gimbal?  Se vårt YouTube innlegg om disse smarte "stativene".

Les mer
0

Henrik og Erik tar en prat om fotosekker

I denne episoden av Fotopodden snakker vi om ryggsekker.

Les mer
0

Så enkelt er det å lage profesjonelle direktesendinger

Det som før krevde store resurser er i dag blitt så enkelt at alle kan gjøre det.

Les mer
0

Hvilket fotofilter bør jeg bruke?

Fotofilter kan brukes for å beskytte og endre effekt objektivet ikke direkte kan gi oss.

Les mer
0

Velg riktig stativ

Det finnes et stativ til ethvert formål. Få gode tips ved hjelp av denne stativguiden.

Les mer