0

LoFOT(O)en

Drømmer du om lyse og lekre nordnorske sommernetter?

Med fjellturer i midnattssol og et uendelig skattekammer av fotomotiv?
Lofoten er en drømmedestinasjon for turfolk og fotografer.

Mengder av motiver i Lofoten
Foto: Kristin Folsland Olsen

Fotograf og forfatter Kristin Folsland Olsen (41) har bodd i Lofoten i to tiår, og har skrevet boken «Turguide Lofoten». Her er hennes tips til deg som tar med kamerautstyret til verdens vakreste øyrike i sommer.

Ferge Værøy Røst
Foto: Kristin Folsland Olsen

Fem fotogene steder å besøke i Lofoten i sommer


   Værøy

 

Denne frodige øya blir fort en favoritt for glade vandrere som steger i land med tursko og nypussede kameraobjektiv. Værøy byr på vakre strender og fabelaktige turmål som ikke er særlig krevende. Selv om stiene er gode, vær allikevel forberedt på enkelte svært bratte partier, som på den spektakulære turen opp til Måhornet (439 moh.). På denne turen går du gjennom den fraflyttede bygda Måstad, hvor lundehunden har sin opprinnelse.

Ingen av fjellene på Værøy rager særlig høyt, det høyeste er Nordlandsnupen(449 moh.). I den vesle bygda Nordland lengst nord på øya, er det flott å nyte midnattssolen og synet av lofotodden som bader i havet mot nord.

Du kommer deg til Værøy med ferge fra Bodø eller Moskenes. (Merk! Det går ikke ferge hver dag.) Det er også regulær helikopterflyvning fra Bodø. Det er ingen flyplass på øya.

Røst
Foto: Kristin Folsland Olsen


   Røst


For fuglefotografen er Røst et must! Med både sjøfugl og sjeldne fuglearter på land, er dette plassen å besøke for deg med lange teleobjektiv og god tålmodighet. Røst er en liten gruppe med øyer lengst ut i Lofoten, med Skomvær fyr som det ytterste punkt. Det går båtturer ut til Skomvær og de bratte fuglefjellene omkring.

Hovedøya Røstlandet er paddeflat, og det er flott å sykle her. Sykkel kan leies på Røst Bryggehotell. Ønsker du en enkel og fin vandretur i myr-og fjæreterreng, følg stien som leder til et av øyas høyeste punkt, Åndhammaren (11 moh.) En perfekt tur for deg med høydeskrekk!

Åndhammaren på Røst
Foto: Kristin Folsland Olsen

For et restaurantbesøk utenom det vanlige, besøk The Creator Art Gallery and Event House. Bare gjør det.

Du kommer deg til Røst med ferge fra Bodø eller Moskenes. (Merk! Det går ikke ferge hver dag.) Røst har småflyplass og Widerøe har daglige avganger fra Bodø.

Bunesstranda
Foto: Kristin Folsland Olsen


   Bunesstranda

 

Allerede fra du stiger ombord på Reine på skyssbåten som skal frakte deg innover Reinefjorden bør du ha kameraet klart. Steile fjell stiger opp fra fjorden som forgreiner seg i fler krokete fjordarmer. Fra kaia på Vindstad tar du beina fatt og kan nyte en times enkel vandring på god sti til smellvakre Bunesstranda.

Helvetestind
Foto: Kristin Folsland Olsen

Har du krutt i beina kan du ta turen opp på Helvetestind (602 moh.) som rager majestetisk rett over stranda. Dette er en av Lofotens absolutt vakreste og mest innholdsrike turer.

Skyssbåten har fler daglige avganger fra Reine.

Gimsøya golf
Foto: Kristin Folsland Olsen


   Gimsøya

 

Gimsøya er ensikker vinner for hele familien. Deler av øya er naturreservat som følge av et unikt myr-og våtmarksområde. Her vil fuglefotografen finne flust av flotte fotomotiv.

På Hov på nordsiden av øya, kan du gåfjelltur på Hoven(367 moh.). Hoven er et enkeltstående lite fjell med god sti, og turen passer for hele familien.

Islandshester på Hov
Foto: Kristin Folsland Olsen

På Hov kan du også ri på islandshester på stranda eller spill golf i midnattssol. Mulighetene er mange. Valget er ditt!

Henningsvær
Foto: Kristin Folsland Olsen


   Henningsvær

 

Man kommer ikke utenom Lofotens vakreste fiskevær. Gå ikke glipp av utstillingen av den kjente kinesiske kunstneren Ai Wei Wei på Kunsthallen Kaviar Factory. Fiskeværet bugner av flotte fotomotiver. Det er fint å spasere rundt i gatene med kameraet parat. For fjellfanten er det Festvågtind som står på agendaen. For deg som ikke er så glad i bratte fjell, kan du gå en tur til utsiktspunktet vedmasta før du nyter en kald pils i solveggen på det hippe utestedet Trevarefabrikken.

Du er kanskje også interessert i

Inspirasjon og kunnskapsartikler