0

EOS R med APS-C-brikke

Canon henter teknologi fra R5 og R3, og lanserer R7 og R10 i EOS R-serien med bildebrikke i APS-C-størrelse.

De nye kameraene har fått betegnelsen EOS R7 og EOS R10 og har overraskende gode spesifikasjoner som er hentet fra både EOS R5 og R3. R10 er den rimelige modellen, mens R7 nok er en arvtaker etter den aldrende speilrefleksmodellen, EOS 7D Mark II, som også navnet hinter om.

Les også: To nye objektiver

Begge modellene har hentet autofokussystemet fra R5. Vi har ikke klart å finne ut entydig om det er identisk, eller om det er noen forskjeller i prosessorkraften eller annet, men Canon sier at det er det samme systemet, så vi må anta at de yter omtrent likt.

Begge kameraer kan ta opp video i 4K 60p og det er ingen begrensning på 30 minutters videoopttak. Begge har multifunksjonsskoen vi finner i R3, der du kan kople til blant annet adapter for å bruke XLR-mikrofoner. Men det er likevel stor forskjell på videofunksjonene og ganske mye annet i kameraene.

0

Canon EOS R7

EOS R7 er storebroren av de to nye, og her er det mye å glede seg til for den ivrige naturfotografen som både betaler og bærer utstyret sitt selv.

Autofokusen er allerede nevnt. Skuddtakten er inntil 30 bilder i sekundet, altså vesentlig høyere enn på R5/R6, og det samme som på toppmodellen, R3, men i høyere oppløsning. Vil du kjøre med mekanisk lukker kan du ta 15 bilder pr. sekund. Med 15 bilder i sekundet kan du ta 224 JPG-bilder eller 51 råbilder. Dobler du hastigheten reduserer du disse tallene til 126 og 42.

Bildestabilisatoren er den samme som på EOS R5/R6 og skal kunne kompensere for inntil 8 blendertrinn, og det er to minnekortspor som begge tar SD UHS-II. Oppløsningen er på 32 megapiksler.

Video

Som nevnt, kan du ta opp video i 4K 60P, i høyeste kvalitet oversamples det fra 7K (maks 30p) og du får inntil 10-bit 4:2:2 fargesampling., så du kan antakelig få svært høy kvalitet på videoopptakene. Du kan også ta 120 fps i full HD. Det er støtte for C-Log 3. Så vidt vi kan se, er det kun støtte for IPB unntatt for timelaps, der du får ALL-I. Høyeste bitrate er 370Mbps, så du vil klare deg med kort som støtter V60. For å få de lengste bildeseriene kan det likevel være noe å hente på V90.

På utsiden har kamerat fått et hjul rundt joysticken, mens det er en fireveisknapp der tommelhjulet har pleid å ligge. Vi synes det er mye lettere å komme til hjulet der det nå ligger så høyt at det stikker opp over kanten, og man har det tilgjengelig samtidig med joysticken, uten å måtte flytte fingeren.

0

Canon EOS R10

EOS R10 er litt enklere. Den største forskjellen er kanskje mangelen på bildestabilisator i kamerahuset.

Men ellers er også dette et meget habilt kamera, med skuddtakt på 23 bilder i sekundet, 24 megapiksler og en liten innebygd blits.

Hvis du skal filme i 4K 60P, vil kameraet croppe, så du kan få utfordringer med vidvinkler, så de fleste vil kanskje holde seg til 30P, med mindre de skal filme noe langt unna og kan ha glede av den ekstra beskjæringen. Det er ingen C-Log-støtte i R10.

En fordel med R10 er størrelsen. Den er overraskende liten, og veier bare 43g mer enn en EOS M50.

0

To nye objektiver

Sammen med de nye kameraene lanseres også de to første RF-S-objektivene, altså RF-objektiver for APS-C.

I motsetning til EF-S kan de fysisk monteres på fullformatkameraer også, men det er vel ikke veldig aktuelt for så mange.

Objektivene er en ganske kompakt RF-S 18-45mm f/4,5-6.3 IS STM og en RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM som er en del lenger, naturligvis. Begge blir tilbudt som kitobjektiv til R10, og 18-150 også som kitobjektiv til R7. De vil også kunne kjøpes løst.

 

Velg visning:
Du har valgt: