0

Med kamera ut i vannet

Kreativ frihet under overflaten.

Tekst og bilder: Rune Edvin Haldorsen

Det er sol og sommer og hva er vel bedre enn å være ved sjøen og slappe av, bade eller å la ungene utforske dyrelivet i vannkanten med dykkemaske og snorkel. Folk knipser bilder av hvor bra alt er, men ingen tar med kameraet ut i sjøen der lek og moro foregår.

For en del år siden var vanntett og bra fotoutstyr en svært kostbar affære. Det ville ikke være lett å få med seg brukbart utstyr under vann til noe særlig mindre enn en tre-fire greie månedslønner. I dag er derimot historien en helt annen. Merkevarer som Olympus og GoPro har gitt oss vanntette høykvalitets stillbilder og videokameraer til rett i underkant av fire tusen kroner. Det er fortsatt fullt mulig å bruke en årslønn på fotoutstyr, men man må ikke.

Personlig har jeg alltid hatt en tiltrekning til å bruke tungt og dyrt profesjonelt fotoutstyr. Dette har gitt meg mye kreativ frihet, men også en del kostnader. Samtidig har jeg også opplevd at jeg kan få veldig gode bilder med enkelt utstyr. Derfor bestemte jeg meg i fjor for å lære meg å bruke en Olympus TG6 så godt det lot seg gjøre og så stille med det i norgesmesterskapet i undervannsfoto.

Jeg må innrømme jeg ikke følte meg helt stødig da jeg stilte med et lite kompaktkamera sammen med de andre, men sannheten er at man kan ofte kan ta like gode bilder med et kompaktkamera som med et kjempedyrt utstyr, bare man utnytter egenskapene riktig og tar litt andre bilder. Det gjelder også ved bruk under vann. Alt i alt endte jeg opp som norgesmester i undervannsfoto med kongepokal ved å bruke et Olympus TG6 i et originalt undervannshus og et par eksterne blitser. Det var det ingen, deriblant meg, som hadde trodd.

En småmanet av typen klengehydroide belyst med en liten videolykt. Så lenge man fotograferer små objekter nærme, trengs det ikke de kraftigste lysriggene.
Kamera: Olympus TG-4

En fjæresjørose blir lyst opp av en enkel dykkelykt.

Tips til undervannsfotografering

Det er mange dykkere som prøver seg på undervannsfotografering og relativt mange som også raskt gir opp. Oftest handler det om at bildene ikke ble helt som de hadde sett for seg med dårlige farger og lite lys. Et par enkle triks kan imidlertid løfte kvaliteten drastisk og det er også ganske lurt å prøve seg på dem under lek i basseng eller med ungene på stranda.
Triksene her skal passe både for dykkere og for snorklere.


   Gå nærme/svøm nærmere
 

Dette er det aller viktigste trikset. I vann endres farger nokså raskt og en lyskilde eller blits som er mer enn en armlengdes avstand unna motivet vil få et tydelig fargestikk av grønt eller blått. Rødfargene forsvinner også veldig fort med avstand. Hvis man vil ha med mye selv om man går nært finnes det et utall av linser å sette på undervannshus eller kameraer som er beregnet til undervannsbruk.


   Sørg for å ha nok lys
 

For de fleste betyr dett å holde seg helt oppe i overflaten, men det er heldig vis også der det mest spennende skjer. Er det ikke nok lys så må man bruke blitser eller videolys beregnet til undervannsbruk. Her begynner kronene fort å rulle, men ofte holder det med noe enkelt bare man går tett på. En teknikk som ofte gir gode resultater er å eksponere etter det naturlige lyset og bruke det medbragte til å gi litt farge til omgivelsene.


   Bruk god tid på ett sted
 

Dersom du skal få fine undervannsbilder så gjelder det å bruke tid. Med det samme man hopper uti sjøen, enten det er med snorkel eller fullt dykkerutstyr vil man ikke legge merke til alle detaljer før det har gått litt tid. I tillegg trenger dyrelivet litt tid til å bli kjent med deg før de kommer fram fra gjemmestedene sine. Kom gjerne tilbake til det samme stedet gang etter gang og så kan det hende fiskene plutselig begynner å komme til deg.

Vinnerbilde i kategori “Vidvinkel/natur” i NM i undervannsfoto.
Kamera: Olympus TG-6 med vidvinkelforsats.

Kamera du kan dykke med

Undervannshus

Undervannslys