0

Inn i skogen med fotoapparatet

Her kommer tipsene som kan gjøre din turfotografering bedre.

10  råd om fotografering i skogen


Foto: Chris Poplawski


   Det dreier seg om timing


Timen før solnedgang og timen etter soloppgang blir ofte kalt «den gylne timen». Det er da lyset er perfekt for bilder med dramatikk og god fargemetning. Dette er også den tida på døgnet når lyset skjærer seg skrått gjennom trekronene; det kan bidra til å skape nifstvakre og mystiske scener.


Foto: Chris Poplawski


   Bær lett


Ingenting er verre enn å slepe seg gjennom skog og mark med en ryggsekk som veier like mye som hele helgehandelen til sammen. OM-D-serien er perfekt når du skal ta bilder på tur. I kombinasjon med små objektiver som 12-45mm F4.0 PRO eller et fastobjektiv på 17mm merker du ikke engang at du har kameraet på ryggen.


Foto: Justin Kauffman


   Skap dybde


Den er lett overse, men en hendig modus å bruke i skogen er blenderprioritet. Bruk passe liten blender – for eksempel F8, fokuser omtrent midt i det dybdeområdet du ønsker å ha skarpt, og ta bildet. Du kommer til å oppleve at de fleste – om ikke alle – bildene du har tatt av skogen, vil være i fokus.

 


Foto: Alicia Rey


   Skift perspektiv


Lek deg med ulike høyde–bredde-forhold, og bruk landskapsformat og kvadratisk format kreativt. Eller snu kameraet, og bruk høydeformat. Dette kan være spesielt effektivt for å skape ruvende himmel over gamle trær.


Foto: Moisés Cugat


   Bruk vidvinkel


Ved å bruke vidvinkelobjektiv i skogen kan du fortelle helt andre historier. Du kan bruke objektiver som M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO og 8mm F1.8 Fisheye PRO til å forsterke følelsen av høyde og avstand og dermed oppnå virkelig iøynefallende bilder.


Foto: Chris McGinnis


   Kom deg ned på bakken


I skogen finnes det mye fantastisk småtteri. Alt du trenger for å fange det inn, er et godt makroobjektiv. M.Zuiko 60mm F2.8 Macro er det perfekte objektivet til å ta bilder av sopp, mose og småkryp du kommer over underveis. Ikke være redd for å utforske skogbunnen, og ha øynene åpne for rotvelt og døde trær. Kanskje kan du bruke fokus-bracketing eller -stacking til å skape dybde i detaljene?


Foto: Alicia Rey


   Se etter silhuetter


Spotmåling er en effektiv måte å skape slående bilder av trær i motlys eller skog i soloppgang eller solnedgang på. Bruk spotmåling til å la kameraet avlese eksponering med utgangspunkt i himmelen. Dette vil føre til at alt som er mørkere, framstår i silhuett. På den måten kan du skape vakre former og nyanser.


Foto: Alicia Rey


   Været er din venn


Finnes det noe mer dramatisk enn regnskyll over et tjern i skogen? Ved å fotografere under slike forhold skaper du dramatikk og fortelling i bilder som ellers kunne ha virket litt tamme. Sørg for å bruke et kamera som tåler vær og vind. Vurder om du bør bruke et kamerahus av typen OM-D E-M1 eller E-M5 med et værtett objektiv.


   Utnytt årstidene


Samme skog kan fortelle helt ulike historier avhengig av om det er vinter, vår, sommer eller høst. Fargene forandrer seg, skaper kontrast og tomrom du kan utnytte i bildene. Prøv å ta bilder av samme motiv på ulike tider av året.


   Ta med din pelskledde venn


Hunder på eventyr i skogen framstår som glade og naturlige og kan være et flott motiv. Finn et fint sted der du prøver å få hunden til å posere. Ikke glem godbitene!

Tekst og bilder: OM-Systems

Før du begir deg ut

Som fotografer og turfolk har vi plikt til å vise respekt for naturen. Husk at fremtidens generasjoner også skal kunne ha glede av skog og mark! Forlat naturen i bedre stand enn du finner den:

  • Ta med deg søppel du kommer over.
  • Ta vare på lokal flora og fauna ved å holde deg unna de aller mest sårbare områdene.
  • Hold trygg og respektfull avstand til ville dyr. Ikke mat dem, og ikke la matrester de kan få i seg, bli liggende. Husk at mating kan skade dyrenes naturlige atferd.
  • Gjør deg kjent med offisielle råd, advarsler og oppdateringer fra viltnemda før du begir deg ut i villmarka. Respekter advarsler om skogbrannfare, og overhold bålforbudet!
  • Ta bilder, ikke suvenirer! La det du finner i naturen, bli værende der det hører til. Ikke ta med deg skogen hjem. I stedet bør du bruke kameraet til å fange skjønnheten du ser.

M.Zuiko-objektivene vi elsker til fotografering i skogen

60mm F2.8 Macro – dette værbeskyttede makroobjektivet er perfekt til å ta nærbilder uten å gå kliss innpå motivet. Perfekt til bilder av sopp, struktur og småkryp!

12-40mm F2.8 PRO – det lette, værbeskyttede zoomobjektivet du både kan bruke til vidvinkelbilder og til å zoome inn på detaljene. Det har en nærgrense som gjør at det nesten kan fungere som et slags makroobjektiv!

7-14mm F2.8 PRO – det værbeskyttede ultravidvinkelobjektivet som gjør deg i stand til å fange inn naturens skjønnhet i hele sin bredde, fra videstrakt hei til eldgammel skog.

40-150mm F2.8 PRO – gir deg plass til å gå på avstand og zoome inn. Med denne værbeskyttede telezoomen får du større rekkevidde, slik at du får tatt bilde av hauken i treet eller rådyret på motsatt side av enga.