0

Følelsenes kraft i makrofotografi

Makro- og villmarksfotografering er tekniske fag, men uten følelser er teknikk uten verdi.

Det kan ha full bilderamme, men bildet blir fremdeles … tomt. Dette blir vakkert illustrert av prisvinner og naturfotograf Petar Sabol. Bildene hans er teknisk perfekte, men også visuelt spennende. De overskrider det vitenskapelige og fascinerer.

" -Det er mange ting du må få riktig, og alt kan være et problem. Lyset, lukkerhastigheten, fokuset, dybdeskarpheten ... spesielt er makroen veldig teknisk. Så er det miljøet; subjektet kan fly bort, eller en trestamme dirrer i vinden. Men du må finne deg i alt dette og la den kunstneriske visjonen komme fram. Jeg klarer dette når jeg er avslappet, i ett med motivet... da kan du få den følelsen inn i bildet, det kunstneriske uttrykket. Men jeg er ikke perfekt - jeg får det ikke til hver gang."

Petar viser et fantastisk bilde han tok av en stupende isfugl. Det ble ikke til ved flaks. Det var krevende. Det ene tiendedelssekundet muligheten var der, tilsvarte flere måneders innsats.

0

"-Etter dette bildet hylte jeg av glede! Det var et fantastisk øyeblikk. Kulminasjonen av en lang prosess. Jeg ble kjent med isfuglen, tok mange bilder av den sittende på en gren før jeg fikk den lysende ideen – hvordan ville det se ut under vann? Du kunne ikke få det raskere på den tiden. 12 bilder per sekund, så mer enn nok til å fange øyeblikket. Og dette er bare ett av mange bilder. Nå har vi α9-kameraet med 20fps. Det er hastigheten Sony tilbyr for å fange øyeblikket."

Ved bruk av en undervannsbag senket Peter kameraet ca. 50 cm under overflaten, dypt nok til å få følelsen av å være under vann, men grunt nok til å få tilstrekkelig lys. Det måtte også være en solrik dag for å gjenskape de levende, naturlige fargene.

"-Alt med bildet av isfuglen er gjort manuelt: fokuset, lukkerhastigheten, blenderåpningen, og jeg komponerte der jeg trodde han kom til å dykke. Jeg hadde lagt ut åte for å tiltrekke byttedyr. Så var det prøving og feiling. Du kan ikke bevege kameraet, bare reagere på motivet. Du vet ikke hva som blir fanget opp. Men jeg hadde utholdenhet og en visjon om hva jeg kunne få til. Det var frustrasjoner; noen ganger var isfuglen helt i fokus, men litt ut av rammen; andre ganger totalt inni rammen, men ute av fokus ... Jeg måtte være tålmodig!"

0

Alt Petars arbeid gjenspeiler hans hengivenhet for lys. Lys skaper den naturlige verden, så det faller naturlig å fange det inn med kameraet. Bildene han tar er bredfulle av lys, de plukker opp fine detaljer på insekter og ugler, tilfører drama og gjør at scenen og motivene blir livaktige. Han fotograferer stort sett tidlig på morgenen eller ved solnedgang, og komponerer mot solen og trekker detaljer fra skygger om nødvendig, samt de levende fargene disse fullrammekameraene produserer.

En slående stil ved arbeidet hans er lysstråler, som setter søkelys på fargene. Det er noe han fant fram til ved eksperimentering, og han kaller det «fotonisk lykke». Effekten kommer fra å bruke et standard stjernefilter, men ikke på den måten du kanskje tror.

0

"-Jeg brukte ofte disse filtrene for å markere høydepunkter, spesielt når dyr ble opplyst bakfra og var dekket av morgendugg. Ved komponeringen oppdaget jeg at fra én vinkel i rotasjonen og med solen på siden, kunne jeg få dette nydelige lysglimtet fra hjørnet av rammen. Det så utrolig vakkert ut og fascinerte meg veldig. Kanskje folk tror det er photoshop eller et filter, men det er ekte."

Eksperimentering, dedikasjon. Alt spiller inn. Petar bruker mye tid i villmarken med å drive research på subjektene sine, og det er tydelig å se. Hans bilder har den innstuderte tilnærmingen fra studioarbeid, men alle er tatt i felten.

"Det handler om å være i kontakt med naturen og å kjenne fotosubjektene. Når jeg leter i skogen, finner jeg ut hvor subjektene er kvelden før. Jeg observerer atferden deres når de er aktive. Når solen går ned, blir de rolige og legger seg for å sove. Jeg markerer hvor de sover, slik at jeg kan finne stedet neste morgen når de fremdeles er søvnige og før solen varmer dem. Det er enklere å ta bilder på den måten, mer overkommelig. Jeg er klar til å ta bilder før soloppgang, slik at jeg ikke kaster bort den tiden."

0

Å finne subjekter i denne tilstanden betyr at han også kan anvende makroteknikker mye enklere, som stabling av fokus hvor mangelen på bevegelse gjør det enklere å skifte fokus for å dekke hele dyret. Frem til nå har Petar gjort dette manuelt, men har nylig gått over til å bruke en elektronisk fokusskinne med sine festelinser. Han bruker stabling når forholdene er riktige, men tar alltid noen få bilder i mindre åpninger, og er nøye på posisjonering og det å ta bilde fra siden av subjektet for å få mer av det i fokus.

0

"-I tillegg til stabling, har jeg funnet veldig mange fordeler ved å bruke de nye kameraene til makroarbeidet mitt. De fullstendig artikulerte skjermene er svært justerbare for fotografering i felten. Og EVF er utrolig, du kan alltid se nøyaktig hvordan bildet vil se ut før du tar det; endringer i eksponering, hvitbalanse – det er veldig oversiktlig. Det er utrolig å jobbe på denne måten fordi du kan ta bildet uten å tenke på hva du kanskje trenger å justere etterpå. Fokus peaking er også veldig nyttig; det hjelper meg til å få alt perfekt skarpt. Vanlige DSLR virker seg som gammel teknologi nå, og forskjellene vil bli enda tydeligere i fremtiden."

Om Petar Sabol

Kroatiske Petar Sabol har vært fotograf siden 2007 og spesialiserer seg på naturfotografering, særlig makro – som trekker tilskueren inn og viser verdenen til dyr som ikke kan ses med det blotte øyet. Takket være iherdig og meget systematisk arbeid, fanger han utrolige bilder hvor den sentrale komposisjonsingrediensen er nydelig, naturlig lys. Ved å idealisere skjønnheten i naturen, fremhever han sin sterke, positive holdning mot skjønnheten og underverkene i naturen. Siden 2012 har han deltatt på mange internasjonale utstillinger av kunstnerisk fotografering under den høye beskytteren FIAP (Federation Internationale de l’Art Photographique) over 326 ganger, vunnet 378 ganger (196 medaljer og 182 hederlig omtaler av 100 ulike kunstverk) i mer enn 30 land. Han har også deltatt på internasjonale utstillinger i regi av PSA (Photographic Society of America), hvor han også ble tildelt mange priser. Han er anerkjent ved andre spesialiserte fotokonkurranser rundt om i verden og har til sammen fått over 500 priser. Han fikk førsteprisen ved 1x Photo Awards 2015 og innehar æresbevisningene EFIAP/Platinum og EPSA innen fotografering. Han vant National Award ved SWPA (Sony World Photography Awards) tre ganger på rad i 2016, 2017 og 2018 med bildet ‘Kingfisher in action’, ‘Swirl’ and ‘Beeaters’ i naturbildekategorien. I fem år på rad fikk han priser ved American National Insect Salon i regi av PSA, og vant gullmedaljen for beste PSA author of salon to ganger. Han vant første og andrepremien i 2014 ved National Insect Week i England, som holdes annethvert år. På mindre enn fire år ble Petar Sabol den mest prisbelønte kroatiske fotografen, og hans arbeid har blitt publisert i mange tidsskrifter (Mirror, Telegraph, The Sun, The Daily Mail, Meridians). Han ble medlem av ULUPUH i februar 2018 (kroatisk forbund av utøvere av anvendt kunst) og er medlem av juryen ved internasjonale utstillinger og fotokonkurranser.

Hjemmeside → | Facebook → | Instagram →