0

Smart hyttestrøm

Allsidig kraftstasjon å ha med seg på tur.

Tekst og bilder: Espen Espevalen

Jeg har en hytte i Valdres som ligger i et område uten strøm og innlagt vann. I selve hytten har jeg et relativt voksent solcelleanlegg som gir 230V og som dekker alle behov der.

I tillegg har jeg et lite anneks som ikke er koblet til strømmen i hovedhytta og her har jeg begynt å bruke Ecoflow RIver Max som strømkilde. Annekset brukes som ekstra soveplass, og i noen tilfeller som hjemmekontor. Det er derfor greit å ha tilgang til strøm også her.

Kravet som må oppfylles er å kunne drive noen 12V lyspærer, lade telefon/nettbrett og å drive en bærbar PC.

Ecoflow River Max fyller disse behovene meget godt. Jeg har laget en liten 12V elektrisk kurs som går gjennom annekset der nødvendige lamper er koblet til. Denne kursen ender i en «sigarettenner-plugg» som jeg plugger inn i 12V uttaket til Ecoflow River Max. Dette uttaket leverer 12V, 10A og er mer enn tilstrekkelig for formålet.

Telefon og nettbrett lades via USB kontakter slik vi alle er vant til, mens PC kobles mot en USB-C kontakt som kan levere inntil 100W. Dette gjør at det er mulig å bruke strømkrevende apparater som f.eks Macbook Pro via USB-lading.

Skulle det være behov for å drive apparater som trenger 230V, inneholder Ecoflow 600 Max en inverter for dette, med to stikk for 230V apparater. Når disse brukes starter en vifte og Ecoflow er ikke helt lydløs lenger, men det er ingen sjenerende støy og funksjonen er veldig kjekk å ha til 230V apparater når de må brukes.

Rent kapasitetsmessig leverer Ecoflow 600 Max 588 wattimer. Med tre stk. 4 watt ledpærer, betyr dette at lyset kan stå på i over 45 timer før man trenger å lade opp batteriet på nytt.

Regnestykket er enkelt. 1W x timer = wattimer, og dermed er det ikke vanskelig å beregne kapasitet opp mot forbruk. Trengs større kapasitet kan Ecoflow River Pro med 780 wattimer brukes eller Ecoflow Delta som leverer hele 1260 wattimer.

 

 

 

3 lademetoder

Batteriet i Ecoflow River Max kan lades på tre måter.

  • Normal nettstrøm
  • 12V uttaket i bil
  • Solceller

Den har en innebygget MPPT-regulator, så alle vanlige solcellepanel kan kobles til så lenge de ikke er for kraftige. Et standard 100w panel er en fin løsning som jeg kommer til å koble til. Foreløpig har jeg ladet fra 230V i hovedhytta, men økt bruk av anneks i sommermånedene gjør at behovet for kontinuerlig lading gjennom dagen oppstår og da er det greit med et solcellepanel koblet til.

Ecoflow leverer et eget sammenleggbart solcellepanel, og dette er absolutt å anbefale i de tilfellene Ecoflow River Max brukes på forskjellig lokasjoner og der det er viktig å ha med seg et transportabelt panel.

Erfaringene så langt er at Ecoflow River Max passer perfekt til de oppgavene den er tiltenkt på min hytte, og for dem som har noenlunde tilsvarende behov vil denne boksen derfor være et godt valg.