0

Fuglefoto for nybegynnere

Bli kjent med dine flygende naboer.

Fuglekikking blir mer og mer populært og en forlengelse av dette er fuglefoto. Trekkfuglene har kommet tilbake og det kan dukke opp spennende nye naboer i ditt område. Rigg deg til med stativ og teleobjektiv og fang de sultne «afrikafarerne» når de er tilbake. Har du et uteområde, kan det også være en idé å lage en fôringsplass og sette ut mat. Norge er et langt land med variert natur og mange muligheter for flygende blinkskudd.

0

0

0

0

Samme motiv - forskjellig lys

Velg deg et tidspunkt, gjerne om morgenen eller ettermiddagen, og ta et bilde fra samme sted med samme utsnitt på samme tid hver dag, og se hvordan lys og vær skifter over tid. Nå om våren, som det blir lysere og lysere er det en ganske hyggelig øvelse. Bildene kan settes sammen i en videosnutt, så kan du se (og kanskje dele) hvor stor variasjon lys gir motivet.

Fuglefotografens beste venner

Stativ er en god hjelp til å holde kameraet stødig når man skal fotografere i de tidlige morgentimene. Investerer du i et gimbal-hode, blir det lekende lett å panorere. Du kommer til å bli enda mer glad i å ha autofokussystem, og innebygd stabilisator er også en fordel. Skal du ta bilder av fugler i flukt, er følgefokus og serieopptak tingen. Husk på å ha riktig minnekort slik at du slipper å få beskjed om at bufferen er full.

Et lysserkt teleobjektiv kommer til sin fulle rett når man skal fotografere fugler eller dyr. Mange arter er mest aktive i de tidlige morgentimene. Jo lavere blendertall, dess mer lyssterkt er objektivet, men dette er kompliserte optiske konstruksjoner og kan bli kostbart.

Hvis lommeboka ikke er helt enig i investeringsviljen, kan det være godt å vite at Foto.no også selger brukt fotoutstyr hvor det er mulig å gjøre noen kupp. Nytt utstyr legges ut hver dag på denne siden.

Vi har samlet noen utstyrstips som vi håper kan inspirerer til å sette i gang med fuglefotografering.

Kom nærmere med kikkert

Når man skal observere fugler er det et "must" å ha en kikkert for hånden. Med kikkerten er det lettere å oppdage ting du ikke kan se med det blotte øye. Har skjærene bygget rede i et tre i nærheten? Har endene i elva fått unger enda? Hvis du også har småfolk hjemme, kan det være spennende for dem å oppdage nye sider ved sine omgivelser med kikkerten. 

Det kan være en utfordring å finne riktig kikkert til ditt behov når det er mange modeller å velge i. Disse to faktorene er viktige når du skal velge kikkert:

  1. FORSTØRRELSESGRAD
    Kikkertene kommer med et tall foran x-en i produktnavnet, f.eks. 8x42. Tallet beskriver forstørrelsesgraden, det vil si hvor mye nærmere et objekt vil være når du ser det gjennom kikkerten. Har kikkerten en forstørrelsesgrad på 8, så vil et objekt som er 80 meter unna fremstå som om det er 10 meter unna når du ser dette gjennom kikkerten.
  2. LINSESTØRRELSE
    Tallet etter x-en beskriver størrelsen på linsen. Har man en linse på f.eks. 8x42, så vil denne ha en objektivlinse på 42 millimeter. Prinsippet er at jo større linse, desto mer lys slipper inn i kikkerten og dermed et lysere og klarere bilde. Det er flere faktorer enn bare linsestørrelsen som spiller inn for å gjøre bildet klart og lyst. De relativt små HD-kikkertene til Leica har teknologi som gjør bildene sylskarpe uten at kikkertene blir alt for tunge pga. store glasslinser.

Sveip deg gjennom noen av kikkertene vi har på lager under og les mer.

0

Du er kanskje også interessert i

Inspirasjon og kunnskapsartikler

0

Fotografering av lappugler

Fart og felksibilitet - bli med Floris Smeets ut i naturen med Sony A9.

Les mer
0

HDR-fotografering

Hva er egentlig HDR, og hvorfor bruke denne teknikken?

Les mer
0

Fuglefoto for nybegynnere

Bli kjent med dine flygende naboer.

Les mer
0

Fotopodden: Arne Nævra

Vi har snakket med ingen ringere enn de fleste norske naturfilmers far de siste 40 årene.

Les mer
0

Naturfoto i kamuflasje

Av og til er kamuflasje eneste muligheten for å fotografere det du vil ute i naturen.

Les mer
0

Fotopodden: Knut Erik Alnæs

Vi har tatt en prat med naturfotograf Knut Erik Alnæs.

Les mer