0

Makrofoto - en helt ny verden av motiver

Dette er fotograferingen du kan gjøre hvor som helst.

Makrofotografering kan man ha det gøy med uavhengig av hvor man befinner seg. Kanskje har du noen små figurer, lego eller noe annet - her er det bare kreativiteten som setter grensene.


   Finn et egnet objektiv eller bruk mellomringer
 

Makrofotografering er fotografering av de minste detaljene. For å få til det trenger du enten et dedikert makroobjektiv, mellomringer eller en reverseringsring som sørger for at du kommer nærme nok.

Om du ikke har noen av delene er det også mulig å håndholde objektivet foran kameraet motsatt vei(siste her er en kriseløsning - da støv fort kan finne veien inn i kameraet ditt)


   Blend ned
 

I makrofotografering er en av utfordringene at man generellt får liten dybdeskarphet. Derfor er det viktig å blende ned dvs i hvertfall til blender f16 og høyere blendertall. Husk du kan godt skru opp isoen din litt for å få til dette.


   Bruk manuell fokus
 

Det er vanskelig å håndholde og få detaljbilder skarpe - spesielt om du er litt ny på makro. Et triks er å skru av autofokusen og heller bevege kameraet til motivet ditt er skarpt. Still da først inn skarpheten på så nærme objektivet ditt tillater og så beveg kameraet frem og tilbake til du får motivet ditt skarpt der du ønsker.


   Bruk blits
 

Ofte har du ikke nok lys til å få den dybdeskarpheten du ønsker. Da er det nyttig med en blits. En blits kan også gi deg lyseffekter som du ellers ikke ville fått.

Ofte lurt å myke opp lyset litt - det kan du gjøre ved hjelp av en difusor eller refleksskjerm, om du ikke har det kan du enkelt ta et hvitt ark og bruke som diffusor på blitsen din - eller kanskje peke blitsen i taket - eksperimenter!

Har du en trådløs blits, plassert bak blomsten du skal fotografere vil du for eksempel kunne gi veldig spennende lys. Ikke bruk den innebygde blitsen i kameraet. Vi anbefaler at du går til anskaffelse av en ringblits, som festes foran på objektivet, og gir et fint, direkte lys som tar bort skygger og kan gi ulike effekter.

Dersom du har en bakgrunn som ikke passer å ha med på bildet, kan du blende ned kameraet til for eksempel f/22, og bruke blits på hovedmotivet. Da blir bakgrunnen helt svart, og du får et veldig framtredende motiv.


   Bruk kreativiteten din
 

Kanskje har du ikke et dedikert makroobjektiv eller mellomringer, det betyr bare at du må være litt ekstra kreativ. Holder du for ekssempel et objektiv i hendene løst foran kameraet ditt, kan du få spennende og ofte litt abstrakte makrobilder.

Bare vær litt forsiktig. Du kan lett ende opp med støv inni kameraet på denne måten. Det beste er å bruke mellomringer på objektivet eller et makroobjektiv.

0

Mellomringer

Mellomringer er en rimelig måte å komme i gang med makrofotografering på. 

Oppgaven til mellomringen er å flytte nærgrensen til objektivet ditt, slik at du kan stille skarpt på ting nærmere en vanlig.  Mellomringene selges ofte i sett med to eller flere ringer med forskjellig tykkelse. Mellomringene kan også kombineres ved å bruke f.eks. to samtidig, men husk du vil miste noe lysstyrke og dybdeskarphet når du bruker mellomringer. Husk å velge riktig fatning som passer ditt kamerasystem.
Se utvalget →

0

Makroobjektiv

Et ekte makroobjektiv betegnes av at det har en forstørrelse i forholdet minst 1:1.

Det betyr at det du fotograferer blir like stort på bildebrikken som det er i virkeligheten. Mange objektiver har en makrofunksjon, det betyr som oftest at de har en bedre nærgrense enn normalt men da mindre forstørrelse enn 1:1. Typiske brennvidder på makrooptikk er fra ca 60mm og opp til 180mm. Generellt en fordel med 150-180mm om du skal fotografere levende insekter som kanskje blir forstyrret om du kommer for tett på. Mens fotograferer du ting kan du jo gå nærmere innpå og klarer deg med en kortere brennvidde.

Det finnes også diverse spesialoptikk som feks kan gi deg både vidvinkel og en større forstørrelse enn 1:1 - for eksempel Laowas 25mm f2.8 med 2.5-5x forstørrelse.

0

Makrolys

Det finnes masse forskjellig lys dedikert til makrofotgrafering.

Du kan selvfølgelig klare deg med en helt vanlig blits men om du vil ta det et hakk videre er en ringblits eller dedikert lysløsning å anbefale. Fotograferer du ting kan du klare deg med et ledlys, mens er det innsekter kan de fort bli skremt av sterkt lys.

0

Focus stacking

Focus stacking er en mye brukt metode for å få mer dybdeskarphet ved makrofotografering.

Metoden kan også brukes på landskapsbilder der det ikke er så lett å få forgrunnen skarp. Bruker du mellomringer er utbyttet meget stort ved focus stacking, spesielt om fokusringene brukes med et vanlig objektiv, hvor du ikke får blendet ned nok. Focus stacking betyr å legge bilder med forskjellig deler i fokus oppå hverandre. på denne måten kan du få et ekstremt nærbilde skarpere enn du kan ved å ta ett bilde.

Et eksempel er bildet av flua ovenfor, her er det tatt mange bilder som så er satt sammen til ett.  Det finnes mange måter og gjøre dette på. Photoshop gjøre dette automatisert. Det eneste du må gjøre er å ta mange bilder hvor du helst metodisk endrer fokus slik at du har nok bilder av det du vil ha skarpt. Hjelpemidler kan være en fokusseringsskinne som lar deg enklere fotografere metodisk i  forhold til utsnitt og fokusering. De profesjonelle bruker bla. et slikt kit: StackShot 3X Extended Macro Kit

Du er kanskje også interessert i

Inspirasjon og kunnskapsartikler

0

Fotografering av lappugler

Fart og felksibilitet - bli med Floris Smeets ut i naturen med Sony A9.

Les mer
0

Følelsenes kraft i makrofotografi

Makro- og villmarksfotografering er tekniske fag, men uten følelser er teknikk uten verdi.

Les mer
0

Makrofoto - en helt ny verden av motiver

Dette er fotograferingen du kan gjøre hvor som helst.

Les mer
0

Slik velger du riktig fotosekk

Det finnes mange sekker på markedet, men hvilken er riktig for deg?

Les mer
0

Henrik og Erik tar en prat om fotosekker

I denne episoden av Fotopodden snakker vi om ryggsekker.

Les mer
0

HDR-fotografering

Hva er egentlig HDR, og hvorfor bruke denne teknikken?

Les mer