Du er ikke logget inn Logg Inn Bli medlem
Fullskjerm
Ove B.
Jeg har en Canon MP 5350 multifunksjonskriver og pleier en sjelden gang å skrive ut foto på Canons 10x15 300gram pro fotopapir samt A4 (samme papir) men føler det blir litt "lotto" hver gang jeg skal skrive ut.

Problemet er at jeg ikke vet helt hva som er riktig rekkefølge med tanke på korrekte utskrifter uten hvite kanter.

Jeg beskjærer et bilde så det blir 10x15cm. (300dpi) og i Lightroom så gir jeg beskjed om at utskriften skal skje uten hvite kanter og uten at bildet blir "dratt ut" eller endret på.

Noen ganger kommer bildet uten hvit kant, mens andre ganger når jeg faktisk ønsker en hvit kant rundt hele, så er ikke kanten like tykk rundt hele.

Jeg bruker som sagt Lightroom til dette og vil gjerne ha det inn med t-skje hvordan dere her inne får til perfekte utskrifter hver gang uten å måtte stole på flaksen. ?

http://www.bjerknezfoto.no
Svar på dette innlegget Sitér
  • Del på FacebookDel på Facebook
  • $textTips en venn
  • Skriv utSkriv ut
Det er skrevet 4 hovedsvar og 8 undersvar på dette innlegget:
- #1 +/-
Tor Ivan B.
typisk problem det der. adobe har ikke vært så flink med print-modulen ang det. lightroomkillertips.com hadde en video om hvordan printe uten kant. har ikke direktelink til den desverre.

husker ikke selv hvordan man fikset dette.
Nora G.
jeg tror det har heller med printerdriveren å gjøre, og at default er 0,3-0,5 cm oppe og på sidene, og 1,4 cm i bunn på mange printere
- #2 +/-
Ole A. V.
Det kommer nok an på skriveren og skriverdriver hvor mye du må skrive utover margene for å være sikker på at utskriften blir kantløs. På min Epson 3800 ved kantløst har jeg skriverdriveren på borderless og retain size, og kjører utskriften på 104x154mm i LR.

Hvite kanter har jeg forsåvidt ikke forsøkt, men skulle tro at med samme innstillinger i skriverdriveren vil det fungere greit med å sette bildestørrelsen til f.eks. 98x148mm i LR. Om det er vanskelig i LR så har Canon et eget program som heter Easy Photo Print som fungerer greit til slikt.

Vær forresten oppmerksom på at 10x15 som regel er 102x152mm, og at de kan variere litt i størrelse mellom ulike typer/produsenter.
- #3 +/-
Ove B.
Så da virker det ikke som om jeg er helt på jordet alikevel ser det ut til :)

Blir litt frustrert når dyrt fotopapir går adundas hver gang og man skal ikke skrive ut mye feil før det lønner seg å sende ett og ett bilde til fremkalling.

Jeg føler at jeg får det til når jeg bruker litt tid, men jeg må ofte frem og tilbake mellom driver og program og når jeg er usikker, ja så sjekker jeg en gang til. Ikke akkurat noen bombesikker måte og drive med utskrift hjemme på.

Nå selger heldighvis ikke jeg bilder som jeg skriver ut hjemme og hadde jeg gjort det så hadde jeg nok invistert i noe skikkelig saker hvis målet var å skrive ut selv.

Til privat bruk er det jo ikke noe krise at man bommer litt en gang i blandt, men man skulle nesten tro at det fantes en grei løsning for slikt i 2012 :)

http://www.bjerknezfoto.no
Per-erik L.
Min erfaring er at DPP funker bedre til utskrift, enn LR.
P-E
Nora G.
jeg leste tilfeldigvis i en epson-bruksanvisning her om dagen, og for å skrive ut kantløst så sier de at man enten må bruke valget å forstørre bildet, eller at man lager bildefila større enn papiret. Altså ikke nøyaktig 10x15 for eksempel.

Så må man vel også måle selve papiret.
Ove B.
Nora G skrev:
jeg leste tilfeldigvis i en epson-bruksanvisning her om dagen, og for å skrive ut kantløst så sier de at man enten må bruke valget å forstørre bildet, eller at man lager bildefila større enn papiret. Altså ikke nøyaktig 10x15 for eksempel.

Så må man vel også måle selve papiret.

Joda, jeg har ingen problemer medå skrive ut bilder når jeg gir beskjed om at bare bildet kan "blåses" opp for å få plass.

Men synes nå at dette er en ganske primitiv løsning jeg da, for den som driver med foto vil jo ha printet ut nøyaktig slik det ser ut på skjermen.http://www.bjerknezfoto.no
Ole A. V.
Ove B skrev:
Men synes nå at dette er en ganske primitiv løsning jeg da, for den som driver med foto vil jo ha printet ut nøyaktig slik det ser ut på skjermen.


Om målet er perfeksjon kan du nok ikke samtidig forvente at metoden skal være enkel.
Ove B.
Ole A. V skrev:


Om målet er perfeksjon kan du nok ikke samtidig forvente at metoden skal være enkel.


Det har du nok helt sikkert rett i. Alt jeg ønsker er atutskriften blir slik den ser ut på skjermen. Altså med tanke på med eller uten hvite kanter og printing helt til kanten uten at bildet blir "zoomet" til å passe.
http://www.bjerknezfoto.no
Nora G.
det står i bruksanvinsingen at man enten skal sette maskinen på forstørring, eller lage fila større enn arket.
Pål H.
Det med å forstørre bilder større enn formatet er jo ganske standard prossedyre. Spesielt på ting som skal til trykk. Der legger man somregel til mellom 3 og 5 mm på hver kant av filen som blir kappet bort i prosessen.

Jeg må si at det at bildene forstørrer seg ørlite grann ikke plager meg noe som helst. Du har vel og en slider i printinstillingene som heter borderless. Hvis den står på ett av de to hakkene til høyre så vil den blåse opp bildet for mye etter min smak. Jeg prøver å bruke den til venstre. Altså LESS. Men hvis ikke jeg er pinlig nøyaktig når jeg setter papiret i printeren da vil den få en hvit kant. Så somregel ender jeg på nr 2 fra venstre. Og da blir det aldri sånn at det plager meg.

http://www.hodnedesign.no
- #4 +/-
Sølvi Å.
Print
Jeg lager bilder i Photoshop Elements 9 (PSE) , skriver de ut på CanonPro9000 ( som også er samme fotoprinter som stedets fotograf gjennom 30 år bruker, til konfirmasjons og bryllupsbiler mmm) - Det er innstillinger i PSE hvis du "haker av" om du skal ha kvite kanter eller ikke.

Ulike farger påvirkes først og fremst av papirtypen du bruker. Utrulig store variasjoner der, avhengig at glossy eller matt eller ru eller ra. I PSE9 er det veldig grei måte å lage personlige "fargeinnstillingsprofiler" når du har kommet frem til papirtype og størrelse.

Jeg konvertere RAW-filer til JPG, men tiff går også bra, til utskrift her.

Har hatt tre utstillinger no , med foto og digitale tegninger, litt prøving og feiling har det vært , både mht til innstillinger i PSE og på Skrivern og med Papir - men det funker.

mvfh Sølvi