Du er ikke logget inn Logg Inn Bli medlem
Fullskjerm
Trond B.
+3
Jeg har lagt ut en interessant historie på APUG om da jeg bestilte E-6 kjemikalier fra Tyskland og ble arrestert og siktet for smugling av GHB. Saken er ute av verden nå, men det kan være greit å være obs på at slike ting kan skje.

http://www.apug.org/forums/forum47/104078-arrested-import...icals.html

Trond
Svar på dette innlegget Sitér
  • Del på FacebookDel på Facebook
  • $textTips en venn
  • Skriv utSkriv ut
Det er skrevet 11 hovedsvar og 41 undersvar på dette innlegget:
- #1 +/-
Alexander E.
Det ser ut til at man må logge inn or å lese.
Trond B.
Bra du gjorde meg oppmerksom på det! Jeg legger ut teksten i denne tråden.
- #2 +/-
Trond B.
+4
Jeg har sakset innlegget mitt fra APUG, siden man må være logget inn der for å lese det. "Post office" er for ordens skyld "Post i butikk".

---
Here is a quite entertaining, and true, story.

In the beginning of February I ordered two E-6 kits from a well known distributor in Germany. Two weeks later, a Saturday evening, I drove down to the post office to collect the package. When opening the package at home I noticed that something was wrong. The kits had been opened and the seal broken on several of the bottles. Some of the contents were also missing and replaced with a large can of water.

I couldn't understand what had happened, but thought it best to return to the post office immediately to complain. While the the post office clerks tried to locate the correct form for me to fill inn, I was approached by two somber looking persons who asked me if I was Mr. Trond B. I replied, yes, and who are you? They didn't answer, and asked me to come with them outside. I found this a little strange, but did as they told.

When outside, I was informed that they were police officers, that I was under arrest and charged with smuggling 6 liters of GHB from Germany to Norway. I was also told my rights (lawyer, my right not to say anything, etc). I thought it all sounded like a bad joke, and I was also a little shocked, and I was then asked to come with them in the (luckily civilian) police car to the police station for questioning. I was allowed one phone call home, before my mobile phone was confiscated.

At the police station I was told that customs had, for some unknown reason, stopped the package and tested some of the bottles, and had come to the conclusion that the two kits contained 6 liters of GHB in total.

I was questioned for two-three hours, and I obviously gave them all the documentation they asked for, such as e-mail with order confirmation, access to my web shop account with the distributor. I showed them my web page, and explained that was a photograper by education, but not actually making a living out of it, and that I had ordered photographic materials for many years, etc, etc.

In the end the police was pretty convinced that it must have been a mistake at customs, but the chemicals had to be sent to the police laboratory for analysis. They were also a little suspicious to a large number of SMS-messages sent between me and my wife containing the word "SELG", that is "SELL" in English. They had a laugh at when I told them that this was a code message we send to each other when our children have been happily delivered to day care and school..

On Monday this week, the police got the results back from the lab, and the results were luckily all negative. I was also told that the police did not approve of the test performed by customs, and that these tests probably were a bit general in nature.

So now I'm officially innocent!

The next step now is to get customs to pay for the damaged goods. I also want an explanation of why they stopped the package in the first place, as the contents was very well documented.

They claimed that 6 bottles, three from each kit, contained GHB. If the tests they used gave a positive results on three bottles with completely different content, the tests are pretty poor.

I also find it strange that the police can charge anyone based on tests they know are questionable.

Anyway, the story has been quite entertaining for friends and colleagues!
---
Trond S.
+2
Meget bekymringsfullt!
Jeg er vel neste til å bli hentet inn siden jeg har importert massevis av "hvitt pulver" fra forskjellige steder.
Har ikke sett at noen av pakkene med kjemi har vært åpnet, men en fremkallingstank var åpnet uten at jeg forstår hvorfor.

Jeg tror jeg hadde blitt skikkelig forbannet og bedt de ryke og reise til et varmere sted.

Jeg ville også krevd erstatning for både ødelagt kjemi og tiden jeg måtte bruke på dette. Kr 1000.- pr. påbegynt time er ikke urimelig.
Såpass skal det koste å forulempe lovlydige personer.

--
Trond
Rasmus h.
+1
Det er vel hvad man kan forvente efter 22 Juli :(
Morten K.
+2
Rasmus h skrev:
Det er vel hvad man kan forvente efter 22 Juli :(


Håper ikke det! Greit med kontroller, men en må kunne forvente at en holder en viss standard både på testene, testerene og de som vurderer resulatet FØR en blir anholdt og avhørt!!
Guttorm S.
+6
Rasmus h skrev:
Det er vel hvad man kan forvente efter 22 Juli :(NEI!

Postforsendelsen var vel merket fra et kjent rennomert fotokjemikaliefirma, forulempede ble siktet og avhørt av den enkle grunn at TOLLvesenet's tester ikke holdt mål! Og hvem sin feil er det? Forulempede? Nei, Tollvesenet som ikke har giddet eller kunnet eller ikke har forstått å teste det de har kjøpt. Dette er det som i Norsk erstatningsrett heter "Grovt uaktsomt" og utløser erstatningsplikt.

Til trådstarter: stå på, de har en veldig svak sak!


(Alt under forutsetning at TS's fremstillelse er korrekt)


MVH

Guttorm
Torbjørn V.
+1
Trond B skrev:
...and the results were luckily all negative.
---


Ok, jeg vet det er dumt, men likevel...synd det var negativt all den tid du skulle fremkalle positiver...;-)

Likevel, en artig historie men sikkert ikke så morsomt når du var midt oppe i det. Uansett så er det bra at det gikk "din vei", og jeg håper du får et godt svar fra tollvesenet.


Mvh Toby
- #3 +/-
HenryAlf H.
+2
Godtjørelse
Send et skriftlig krav med trussel om advokat og inkasso hvis de ikke betaler!
- #4 +/-
Odd Magne U.
+5
Hei Trond;
Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, men i alle fall fint at du publiserer historien.

Å arbeide analogt uten kjemikalier er ikke lett...

Jeg importerer en del materiell fra England, men de vil ikke sende kjemikalier, pga strenge regler for forsendelse. Men noe kjemi er jo å få tak i via norske importører, så det lar seg løse - selv om det blir dyrere.

Men i tillegg til "vanlige" kjemikalier, bruker jeg også litt rå-kjemi til bl.a bleking/tonere.

Jeg har derfor undersøkt litt om det er mulig å få kjøpt rå-kjemikalier her i landet, men det virker på meg som om de er livredde for å selge til privatpersoner.

Så hvordan dette skal ende, er jammen ikke godt å si.

Synes foto.no kunne ta opp dette som tema og belyse dette med intervju både med politi/toll og med norske kjemi forhandlere.
Trond B.
+2
Jeg har handlet kjemikalier og andre fotomaterialer fra flere steder i verden i mange år. Denne hendelsen kommer ikke til å endre noe for min del. Jeg vil fortsette å bestille det jeg trenger akkurat som før.

Enkelte leverandører sender ikke kjemikalier over landegrensene, men i mange tilfeller er det pga. transportøren de har valgt å bruke tror jeg. De aller fleste kjemikaler som brukes i fotosammenheng er ganske harmløse saker, og burde være prolemfrie å sende i posten.

I forhold til det som hendte meg i dette tilfellet, så vil jeg si at det er Tollvesenet som har tabbet seg ut. For det første burde det være å være unødvendig å sprette opp flaskene, når noen enkle søk på Google kunne fortalt dem hva dette dreide seg om. Når de så går så langt som til å åpne varene, burde man kunne forlange at testene er til å stole på, eller ihvertfall at de gjennomfører en grundigere analyse hvis det er mistanke om noe ulovlig.

Trond
Hans K. A.
En kollega av meg ble utsatt for akkurat det samme. Han bestillte et sett med Tetenal og når pakka kom frem så manglet en flaske i settet. Så han klaget til leverandøren i Tyskland og de sendte et nytt sett. Men denne pakka ble av en eller annen grunn liggende i tollen på Gardermoen. Når han etterlyste pakken fikk han beskjed om at fremkalleren var beslaglagt og at han var mistenkt for å smugle GHB. Dette skjedde i november/desember i fjor. Allikevel fortsetter tollvesenet med denne praksisen. Utrolig at de ikke lærer.

;-D Hans
Jan Petter K.
+6
Det er bare noen fotointeresserte tollere som ikke gidder å kjøpe egne kjemikalier..
Roy Sigurd K.
Kan det være sånn at de har en test som er litt bred og som faktisk ga utslag på noe i ett av badene til kjemien? I så fall bør kanskje testen etterprøves bedre…

--
I all pedagogikk er det essensielt at pensum presenteres intelligibelt. Det er et elementært imperativ for alle pedagoger å unngå eksessiv anvendelse av idiomer med fremmed opprinnelse. I de fleste tilfeller eksisterer adekvate og relevante synonymer på norsk.
- #5 +/-
Erling Nielsen H.
Trond S.Det er en som kommenterer at i et Migrapolis program blir testet et par flasker som er merket Tetenal.
Programmet det er snakk om finnes som nett-TV. Migrapolis. Stemplet og levet.
Fra 12:15 inn i programmet snakker de med Morten Busch som foretar testen og fastslår konsekvent at det er narkotika og at pakken ikke skal inn i Norge, og at politiet skal kobles inn.

Da vet man hvem som er synderen!
Man ser også hvor enkel og dårlig test som brukes.
Mannen åpner en orginal forseglet flaske som det helt klart står Tetenal på og fastslår at det er narkotika. Det kreves åpenbart ikke mye intelligens for å ha den jobben der.


--
Trond
Tor-Arne R.
Bjørn J.
+2
Og hvordan kan du være så sikker på at det var kjemikalier fra Tetenal i de flaskene?
Smuglere sender ikke dop til Norge i flasker merket "Narkotika".

Og at det indikasjonspapiret de bruker for å teste stoffet er dårlig visste jeg ikke. Hvorfor er den testen dårlig? Hvilke kjemikalier reagerer den stripsen på?
Trond S.
+1
Bjørn J skrev:
Og hvordan kan du være så sikker på at det var kjemikalier fra Tetenal i de flaskene?
Smuglere sender ikke dop til Norge i flasker merket "Narkotika".

Og at det indikasjonspapiret de bruker for å teste stoffet er dårlig visste jeg ikke. Hvorfor er den testen dårlig? Hvilke kjemikalier reagerer den stripsen på?


Har du sett klippet? Så du at han brøt fabrikkforseglingen?
Så du at han var forutintatt og hadde bestemt seg for at det var GHB FØR han så på flaskene?
Har du lest igjennom hel saken?
Fikk du med deg at han er frikjent og at det virkelig var fremkaller på flaskene?

Jeg tror ikke du skal drive å mistenkeliggjøre Trond Båshus slik du gjør i denne kommentaren. Det kan slå dårlig ut for deg.

Hva testen reagerer på og ikke reagerer på får du spørre de som lager den om. Det er ingen her som har tilgang til denne testen.
At den er dårlig er jo bevist nå.

--
Trond
Knut J.
+4
Ja, tenk om en av verdens største industrier hadde råd til fabrikkforseglinger...
Trond S.
Knut J skrev:
Ja, tenk om en av verdens største industrier hadde råd til fabrikkforseglinger...


Nå viser all erfaring at de ikke har denne type forseglinger.
De prøver alle mulige triks, men å lage en korrekt utseende forsegling og emballasje har de ikke klart enda.
Det har med at man ikke kan få tak i orginale ettiketter og flasker til slike kjemikalier.

--
Trond
Guttorm S.
+5
Bjørn J skrev:
Og hvordan kan du være så sikker på at det var kjemikalier fra Tetenal i de flaskene?
Smuglere sender ikke dop til Norge i flasker merket "Narkotika".

Og at det indikasjonspapiret de bruker for å teste stoffet er dårlig visste jeg ikke. Hvorfor er den testen dårlig? Hvilke kjemikalier reagerer den stripsen på?
Unnskyld meg, men jobber du i TOLL- (i dette tilfellet tUll-)-vesenet?

Det er TOLLvesenet's forbannede plikt til å ha funnet ut hvilke kjemikalier "teste"papiret deres slår ut på! Og da skal de være klar over at Tentenal og GHB ingredienser slår likt ut, og ha tilleggstest om slikt utslag!
Det går ikke an i en moderne rettsstat å ha systemer som er så tilfeldige, og ialllefall ikke når det kan ha utslag som gir antatt straffbare forhold. I tillegg antar jeg at fotokjemikaliefirmaet som er avsender er rimelig velkjent og at Deres pakker er betimelig merket. De er ikke første gangen en pakke med forutsigbart innhold med de vanlige kjente stemplene og deklarasjonene passerer Norsk Toll?
Skade på gods gjort av inspeksjon er vel også erstatningspliktig når "intet sraffbart påvist"? Hwr er jeg på tynn is og SPØR, men antar at erstatning utløses av slik skjødesløs kontroll.

Elers henviser jeg til eget innlegg tidligere i denne tråden om grov uaktsomhet fra TOLLvesenets og til dels påtalemakten's side.

MVH

Guttorm
Trond B.
+3
Narkotika sendes sikkert i emballasje som ligner på genuine varer, og Tollvesenet har rett til å kontrollere det som kommer inn i landet.

Men jeg mener likevel at man bør kunne forlange at de gjør grundigere undersøkelser før en slik sak sendes politiet. De kan først lese pakkseddel og alle dokumenter og gjøre noen søk på Internett. Hvis det fortsatt er uklart så kunne de tatt noen telefoner. F. eks. til leverandøren i Tyskland.

Når de så går til det skrittet å åpne flaskene, så må man kunne forlange at testene holder mål eller at de i det minste vet at testen kan gi falske positive resultater.

Tollvesenet har brutt forseglingen på flaskene, og med det ødelagt dem. Jeg synes ikke det er riktig at jeg nesten skal kunne forvente at varene mine er åpnet, og dermed altså ødelagt, hver gang jeg bestiller lignende varer fra utlandet. E-6 kjemikalier er følsomme for krysskontaminering og brutt forsegling går hardt ut over holdbarheten.

Nå er det også slik at varene har vært til analyse hos Kripos, der prøvene hadde negativt resultat, så denne stripstesten til Tollvesenet er åpenbart ikke helt til å stole på.

- #6 +/-
Leif Vidar G.
Jeg har flere ganger tenkt tanken å bestille kjemikalier for svart/hvitt på ebay......glad jeg ikke har gjort det når jeg leser dette!! Fotoimport trondheim here I come!!
Morten K.
+6
Fotoimport er en veldig bra butikk det. Men at du er glad for å ha motstått tanken om å bestille kjemi fra utlandet er bare trist!!!

Det skal da være problemfritt å bestille legale handelsvarer fra utlandet (eller Norge), bli kontrollert underveis og få varene _uskadet_ levert på postkontoret uten å bli pågrepet for å måtte forklare seg og å drive voksen opplæring av politi og tollvesen om grunnleggende testing og kvalitetssikring!

Jeg vurderer faktisk om jeg ikke skal legge inn en bestilling på E6 kjemi fra det store utlandet etter dette :-)

Trond B.
+1
Jeg skal ihvertfall bestille på nytt!

Trond
- #7 +/-
Tom Just O.
+3
En kammerat av meg - han er død nå, da - sa at jeg kunne røyke alt rusket som lå i bunnen av fotoveska mi. Det var bare å kramme det sammen og rulle det pent inn i sigarettpapir. Tenne på. Etter et par dype magadrag så ville jeg se både stjerner og måner...
Frode L.
ha ha. Tror jeg står over. Antakelig er det billigere "rus" og mindre farlig å få noen til å smekke til meg i hodet med en skikkelig snekkerhammer.
- #8 +/-
Kjersti N.
Sikkert ikke moro. Så det sto om deg i avisa i dag. jeg jobber i butikk, og av og til bestiller jeg teppefliser fra Holland. De har som regel veldig laaaang leveringstid. Og alle eskene er som regel åpnet. De har nok rette tettheten og vekta, vil jeg anta..... Normalt skal det gå ca 1 uke. men det er unntaket. Så de stopper vel sannsynligvis det som kan, være mistenkelig med jernhånd. I disse terror tider....
Godt det ordnet seg, til slutt. Og får håpe du får erstattet produktene som er ødelagt.
- #9 +/-
Lasse B.
Tollvesenets håndtering virker merkelig. Det ville vel vært naturlig at de i et slikt tilfelle enten beslagla hele forsendelsen eller lot den passere? Enten må kjøper få den varen han bestilte eller så er varen ulovlig og beslaglagt. En mellomting der noen av varene er levert og andre deler av leveransen er byttet ut med en vannkanne virker direkte useriøst.

Sitat aftenposten:

Ellen Bye, avdelingssjef for grensekontrollen i tollregion Oslo og Akershus, forteller at GHB-smugling i posten er et rett så vanlig fenomen, spesielt de siste tre-fire årene.

Bye understreker at hun ikke kjenner til denne saken spesielt, men at GHB kjøpt på nettet gjerne blir forøkt smuglet inn som andre og lovlige kjemikalier. Det har ifølge Bye ikke vært økt fokus på smugling av kjemikalier etter 22. juli.

Ved mistanke om GHB analyseres innholdet ved tollaboratoriet. Bye kjenner ikke til at det skal ha vært gjort feil her. Tollaboratoriet er først tilgjengelig for kommentar på tirsdag, får Aftenposten.no opplyst.

Det er tirsdag i dag så da håper jeg saken følges opp videre gjennom pressen og at tollvesenet kommer med en forklaring samt en redgjørelse for hva de tenker å foreta seg videre - både når det gjelder denne konkrete saken og hånderingen av privatimporterte E-6 kjemikalier generelt.

Ole-Henrik H.
Jeg tror grunnen til at de faket forsendelsen, var at det var snakk om så store mengder med "GHB" at de regnet med at Trond var en distributør. Dermed ønsker de å ta evt. bakmenn og/eller distribusjonsapparat.

Elendig behandling av Tollen, politiet burde nesten sendt regning til de for sløsing av politiressurser. Toll (tull) kan da i det minste VERIFISERE SKIKKELIG, før de roper ulv.

Spørsmålet nå er om noen tør å bestille slikt på nett, har selv lyst til å forsøke meg på GHB (ehm, E6) fremkalling, men dersom man omtrent risikerer hulromssjekk når man forlater postkontoret, frister det ikke spesielt.

Fotoimport er genialt og jeg bruker de mye, men man sparer faktisk noen slanter på disse pakkene fra Tyskland i forhold til fotoimport.

What to do???
- #10 +/-
Carl B.
Trond, du er ikke alene om å ha opplevet dette. (Det er meg Hans refererer til over)

Jeg bestillte to 1l sett med Tetenal C-41 kjemi fra Fotoimpex i Berlin i november. Når de kom frem manglet en flaske i hvert sett (Blekefix del 2). Jeg klaget til Fotoimpex og de sendte omgående erstatningsflasker. De ble hengende i tollen i en evighet. Etter noen uker og masing på kundeservice fikk jeg beskjed om å ta kontakt med Tollen og der fortalte de at sendingen var beslaglagt og jeg var mistenkt for smugling av GHB.

Jeg snakket med Politiet og fikk tak i etterforkeren, brukte en kveld på å forklare saken meget nøye. Dagen etter fikk jeg beskjed om at begge (!) sakene mot meg var "henlagt, intet straffbart forhold bevist".

Jeg skrev også til Tetenal for å forsøke å finne en forklaring på hvorfor innholdet i disse flaskene ble flagget som GHB. Etter en tid fikk jeg et meget seriøst svar fra en Hr Dr. Müller leder for deres R&D avdeling som stiller seg helt uforstående til dette. Inneholdet i flasken ligner ikke nesten på GHB.

For meg er også saken ute av verden, men du så iriterende dette er.
Carl
Anders F. R.
Når Tetenal selv sier at det stoffet ikke likner på GHB, så vi jeg anta at de vet hva de snakker om. De har jo tross alt produsert det selv, og kan nok en del om kjemi.

At Tollvesenet likevel gjentatte ganger kan "teste" stoffet og påstå at det er GHB, når Politiet etterpå tester samme stoff og påviser at det ikke er GHB, gir ikke tillit til tollvesenet.

For det første ser det ut som om testen deres er uegnet for fomålet. I hvert fall er den ikke brukbar som eneste test ettersom den gir falske positive utslag. Den må i det minste kompletteres med flere tester som kan luke ut de falske positive treffene.

For det andre, og det er kanskje vel så alvorlig, så fortsetter de praksisen, på tross av at de altså har "gått på en smell" minst to ganger! Sånt bør få følger!

Jeg synes heller ikke det høres særlig tilfredsstillende ut at Politiet henlegger saken, med begrunnelsen "intet straffbart forhold bevist". Jeg synes ikke det fritar for mistanke om at det likevel var noe ulovlig på gang, bare at de ikke klarte å bevise det. De bør, når det opplagt dreier seg om lovlig vare som feilaktig har blitt tatt for å være narkotika p.g.a. en upålitelig/utilstrekkelig test hos Tollvesenet (som nå burde være kjent som dette!) brukt en formulering som fastslår at intet ulovlig eller straffbart hadde foregått. Ikke bare at det ikke kunne bevises.

afr.
Carl B.
Anders F. R skrev:
Jeg synes heller ikke det høres særlig tilfredsstillende ut at Politiet henlegger saken, med begrunnelsen "intet straffbart forhold bevist". Jeg synes ikke det fritar for mistanke om at det likevel var noe ulovlig på gang, bare at de ikke klarte å bevise det. De bør, når det opplagt dreier seg om lovlig vare som feilaktig har blitt tatt for å være narkotika p.g.a. en upålitelig/utilstrekkelig test hos Tollvesenet (som nå burde være kjent som dette!) brukt en formulering som fastslår at intet ulovlig eller straffbart hadde foregått. Ikke bare at det ikke kunne bevises.


Politietterforskeren jeg snakket med var innom dette og at siden jeg sikkert ville kjøpe slikt en annen gang var "intet strafbart forhold bevist" faktisk å foretrekke og vesentlig bedre enn "henlagt av kapasitetshensyn" som var det de ville ellers gjort.

Men, den beskjeden jeg fikk var at de beslaglagte flaskene ville bli analysert av Kripos og dersom det viste seg at de allikevel inneholdt noe ulovlig ville saken bli gjennoptatt. Det kunne ta "flere måneder" før analysen var gjort. Jeg snakket med dem i slutten av januar.

Carl

Anders F. R.
"Henlagt av kapasitetshensyn" er jo jevngodt med "vi vet at du har gjort noe, men vi har bare ikke kapasitet til å ta deg for det akkurat nå". Nesten som å ha flaks og slippe unna, altså.

Jeg ville ikke gitt meg før jeg fikk en vanntett og entydig uttalelse om at "intet straffbart forhold har funnet sted".

Håper uansett at du blir helt ferdig med saken uten noen uheldige ettervirkninger. Lykke til!

afr.
Øyvind A.
Anders F. R skrev:
At Tollvesenet likevel gjentatte ganger kan "teste" stoffet og påstå at det er GHB, når Politiet etterpå tester samme stoff og påviser at det ikke er GHB, gir ikke tillit til tollvesenet.

For det første ser det ut som om testen deres er uegnet for fomålet. I hvert fall er den ikke brukbar som eneste test ettersom den gir falske positive utslag. Den må i det minste kompletteres med flere tester som kan luke ut de falske positive treffene.

For det andre, og det er kanskje vel så alvorlig, så fortsetter de praksisen, på tross av at de altså har "gått på en smell" minst to ganger! Sånt bør få følger!

afr.


Enig. GHB er dessuten et lite og veldefinert molekyl, og det skulle forundre meg mye om det ikke er ganske trivielt å identifisere entydig ved en kjemisk analyse.
Nora G.
kanksje tollvesenet tester for lut eller blekemiddel og ikke for selve GHB.

Det var blekebadet som slo ut synes jeg å huske.
Trond S.
Nora G skrev:
kanksje tollvesenet tester for lut eller blekemiddel og ikke for selve GHB.

Det var blekebadet som slo ut synes jeg å huske.


Jeg har sendt forespørsel til en person jeg kjenner som jobber i tollvesnet.
Kanskje det går an å få svar på hva de bruker.--
Trond
Nora G.
her er hvor lut kommer inn i GHB-spørsmålet

http://en.wikipedia.org/wiki/Gamma-Hydroxybutyric_acid

http://en.wikipedia.org/wiki/Gamma-Butyrolactone

NRK eller en annen kanal viste engang et innslag hvor noen tok et industri-rensemiddel (de hadde 25-literskanner) og tilsatte lut, og vips hadde man GHB og så ga dem dosen også, en korkfull av en colaflaskekork. Derfor husker jeg noe vagt med lut. Så er det vel noe om brom i wikipedia-artiklene, og jeg synes vagt å huske fra mørkeromstiden at man i noen oppskrifter på fremkalling har brom og andre festlige ingredienser.

I mylderet av mulig ingredienser av fremkalling og fix (som er et salt synes jeg å huske)
kan det jo være et par-tre som også kan inngå i GHB så jeg antar at de har en hurtigtest for et par-tre løsrevne ingredienser som opptrer i blekebad
Størker M.
Nå er du nok delvis på jordet. Antakeligvis feil jorde tilogmed.

Den wikipediaartikkelen du linker til, referer bruk av elementært brom (Br2) som oksidasjonsmiddel for å lage GBL fra THF. Meg bekjent er det lite elementært brom (Br2) i fotokjemi, imidlertid finnes det noe bromid (Br-). Bromid er ikke brom. Sånn kjemisk sett er en sammenblanding av bromid med brom omtrent like logisk som å påstå at siden klor er en giftgass, er koksalt (natriumKLORID) og veisalt (kalsiumKLORID) dødelig giftige forbindelser.

--
http://www.flickr.com/photos/storker_moe/
Trond B.
Takk for innlegg! Dette var veldig interessant. Jeg tittet på Migrapolis-innslaget igjen, og det kan se ut som det er din forsendelse nr. 2 som er filmet her. Jeg har nemlig et par Tetenal 1l C-41 sett liggende, og flaskene som vises ligner veldig på flaskene merket BX Part 2.

Som jeg har nevnt tidligere beslagla Tollvesenet i mitt tilfelle 3 flasker fra hvert sett. Disse 3 flaskene ser like ut, dvs. litersflasker med blankt innhold. Men innholdet i de tre flaskene er jo ulikt. Jeg lurer veldig på hvordan de gikk frem under testingen. Det hele virker jo ganske amatørmessig.

Det er også litt rart at de ikke stusser på hvorfor ikke alle de 6 flaskene i hvert sett inneholder "GHB". Snodig.

Trond

Jan Petter K.
+1
"Det er også litt rart at de ikke stusser på hvorfor ikke alle de 6 flaskene i hvert sett inneholder "GHB". Snodig."


Nå er det jo kjent at analoge fotografer liker å være litt intelektuelle og knekke en flaske rødvin eller to i mørkerommet... Tollerne antok vel bare at du var av den litt mer intelektuelle og moderne sorten som foretrakk ghb fremfor rødvin..
Carl B.
+1
Trond B skrev:
Takk for innlegg! Dette var veldig interessant. Jeg tittet på Migrapolis-innslaget igjen, og det kan se ut som det er din forsendelse nr. 2 som er filmet her. Jeg har nemlig et par Tetenal 1l C-41 sett liggende, og flaskene som vises ligner veldig på flaskene merket BX Part 2.

Det er også litt rart at de ikke stusser på hvorfor ikke alle de 6 flaskene i hvert sett inneholder "GHB". Snodig.


Esken i innslaget ser mistenkelig lik ut som de jeg har fått fra Fotoimpex, dokumentmappen på utsiden inklusive. Sendetidspunktet for Migrapolisprogrammet rimer med opptak rett før jul når erstatningsflaskene mine kom til landet og det er liten tvil om at flakene tolleren sjekker med test-stripsen sin er av den typen som ble beslaglagt på vei til meg.

C41 kit'et til Tetenal består av 6 flasker hvorav 5 inneholder blank væske. Av disse 5 er 4 i hvite plastflasker og en i gjennomsiktig plast. Det var disse som ble beslaglagt.

Jeg forstår at tollen skal gjøre jobben sin. Problemet med denne typen varer er at i det en toller flekker av forseglingen på en flaske kjemi starter den å oksydere og blir relativt kjapt ubrukelig. Hva om det er en boks med råfilm de ikke liker og åpner den? Synd, der røk 30 meter med tri-x.... De må ha rutiner for å håndtere varer som ikke er helt 10x15.

CarlTrond B.
+3
Jeg tror jeg har funnet løsningen på problemet!

Tollvesenet tester åpenbart bare flasker der de kan se at innholdet er en blank væske. Vi får be Tetenal, og andre fotokjemiprodusenter, om å levere varene sine i ugjennomsiktige flasker.

Problemet vil med det være ute av verden!

Trond
Jan Petter K.
+1
Og alle smuglere må da bytte til mørke flasker, så slipper de å miste varene..
Nora G.
+3
angående tollere og ueksponerte materialer, min far var fotograf, og tollen åpnet noen ganger uåpna forsegla fotopapir-esker og lette gjennom dem fordi de lette etter evt. porno. (fotografer kunne jo tenkes å ta bilder av lettkledde damer. Det var i de dager når bladet Cocktail var klassifisert som porno)
De tenkte at noen kunne smugle pronibilder i forsegla fotopapir-esker.
Forsegling er vel hos dem ingen hindring, ikke dengang, ikke nå.
Nora G.
+1
noe annet, hvis man klikker litt rundt i apug-forumet kommer man til hovedsiden og kan lese i underforumene og trådene.

Fant interessant tips om iphone-lysmåler-app for eksempel.

Men man får ikke opp linket tråd her.

I hvilket tema/ underforum skal man lete etter den tråden her?
Ole-Henrik H.
Gå på "General" og så "The Lounge", der ligger tråden.
Nora G.
takk
OT:
forresten er det en spennede diskusjon om Kodachrome, det er en som har prøvd å gjenskape fremkalling av Kodachrome, og fått det til. Kodachrome er egentlig svarthvitfilm hvor det er ett lag for hver farge og man farger det sjiktet med den fargen det skal ha, enkelt forklart
- #11 +/-
Trond B.
+2
Jeg har fått svar på klagen min til Tollvesenet. De beklager hendelsen og erstatter de tapte varene. I tillegg skriver de at de har sluttet med hurtigtesten, på grunn av denne saken, fordi den har vist seg å være upålitelig.

Jeg må si jeg er godt fornøyd med dette!

Trond
Morten K.
+1
Kjempebra!!

Takk for innsatsen, når det nå engang desverre ble nødvendig!

Da er det bare å bestille!

Mvh
Morten
Nora G.
jeg har hørt rykter om at studio technika skal slutte å fremkalle diasfilm etter i høst pga mangel på tilgang til kjemi fra tyskland i fremtiden.

Det er vel E6-kemi som dette.

Har noen hørt noe om dette?

Eller er det tollen som vil ta det?