Du er ikke logget inn Logg Inn Bli medlem
Fullskjerm
lillian k.
hvordan få ut, raw filer el hva det heter av kamera?? nå kommer bare vanlig bildefil når jeg overfører til pc'en.
har ett sony a300.
Svar på dette innlegget Sitér
  • Del på FacebookDel på Facebook
  • $textTips en venn
  • Skriv utSkriv ut
Det er skrevet 4 hovedsvar og 15 undersvar på dette innlegget:
- #1 +/-
Ann F.
To spørsmål før jeg prøver å svare:
1. Det er vel HELT sikkert at du har stilt inn på opptak i RAW, evt. RAW+jpg?
2. Hvilken overføringsmetode bruker du, og hvilket program/hvilken metode bruker du for å se på bildene etter overføring til PC?

Mvh Ann
lillian k.
kommer bare som jpg på pc, fører over med ubskabel, og da kommer det opp i windows fotogalleri.

Er LITT blank når det gjelder slikt enda:)
Ann F.
Har du sjekket i Windows Utforsker i den mappen der du legger nye bilder, at det faktisk ligger både jpg og RAW-filer der, eller er det bare jpg-filer som ligger der?
RAW- og jpg-filene har samme filnavn, det er de tre bokstavene etter punktumet som er ulikt.
RAW-filene er ikke synlige i Windows fotogalleri eller Windows bilde- og falksbehandling. De kan ikke vises som bilder der, du vil se bare jpg-filer. RAW-filer må åpnes og redigeres i et eget program for det, f.eks. RAW-konverter i Photoshop, i Lightroom eller i Sonys eget RAW-program som fulgte med kamera.
Det betyr noe hvilken overføringsmetode du bruker for å få filene inn på PC, en datafil er en datafil åkkesom. Ligger det ingen RAW-filer sammen med jpg-filene, har du ikke stilt inn kamera til å gjøre opptak i RAW.

/Ann
Ann F.
Beklager feil,
i neste siste linje skriver jeg: "Det betyr noe hvilken overføringsmetode . . . "
Det skal selvsagt være: "Det betyr ikke noe hvilken overføringsmetode . . . "

/Ann
- #2 +/-
Per Gylder H.
lillian k skrev:
hvordan få ut, raw filer el hva det heter av kamera??

Har du satt kameraet til å ta bilder i raw? Om ikke? les bruksanvisningen og følg denne for å sette riktige instilllinger. Selv om jeg har hatt kameraet i flere år, leser jeg innimellom bruksanvisningen når jeg lurer på noe.
lillian k skrev:

nå kommer bare vanlig bildefil når jeg overfører til pc'en.
har ett sony a300.

Du forteller lite om hvordan du gjør dette, hvilket program bruker du? Er kameraet satt til jpg som jeg tolker som vanlige bildefiler. Gi oss flere opplysninger og det kan være mulig å hjelpe deg.

mvh. Per
- #3 +/-
Edmund M.
Om du går inn på Meny, velger innstillinger (vanligvis symbolisert som en skrunøkkel), og deretter velger bildekvalitet, skal du finne raw. Kjenner ikke Sony så godt, men disse innstillingene er nokså standariserte.
Mvh. Edmund M
lillian k.
nå tror jeg det gikk. Står hvertfall på raw inne på kameraet. takk for hjelpen :)MEN jeg får ikke åpnet raw filer.
Har bare wdows fotogalleri som innlagte bilder vises i.. har ikke lagt inn noe annet foto program enn photoscape..

Ann F.
Se mitt svar ovenfor
Du trenger Photoshop, enten Elements eller fullversjonen, evt. Lightroom, eller Sonys eget RAW-konverteringsprogram (som fulgte med kamera på en CD)- for å åpne og redigere RAW-filer. Mulig andre program også kan gjøre susen, dette er de jeg kjenner til.

/Ann
lillian k.
okei:) takk for svar. Da skal jeg finne ig cden og prøve meg frem :)
Per Gylder H.
Du kan prøve denne http://rawtherapee.com/

Mange liker den, og ikke minst er den gratis
Geir V.
Var borti det samme en gang jeg lånte en PC av en venn.
Han hadde ikke installert noe bildebehandlingsprogram som kunne lese mine RAW-filer (CR2-filer fra Canon)
I stedenfor konverterte windows RAW-fila til en JPG-fil, fikk da feks IMG_1000.JPG og IMG_1000(1).JPG
Windows viste rett å slett ikke hva RAW-filer var.
Installerte Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP
http://www.microsoft.com/prophoto/downloads/raw.aspx
Så fungerte det.

Mvh. Geir
Ann F.
Ut fra spesifikasjonene for Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows, støtter den bare Nikon og Canon, så for spørsmålsstiller som har et Sony-kamera er det til ingen nytte.

/Ann
Bjorn E.
Har problemer med å tro at Windows konverterte filen, tror heller du fikk se et .jpg bilde som er innbakt i raw filen. De fleste raw formater, i det minste Nikon, har et lite .jpg bilde innebygget eller embedded i raw filen. Kjennes lett igjen på ganske dårlig oppløsning.
Vibeke Lundh H.
Jeg har opplevd det samme som nevnt over, rawfiler har blitt konvertert til jpg ved overføring til ny pc uten egnet programvare installert. De var faktisk konvertert, ingen programvare har vært i stand til å behandle dem som raw-filer etterpå. Dette var spesielt frustrerende når jeg for en gangs skyld lot være å sjekke om filene var ok før jeg formaterte kortet.
Jostein F.
Men spørsmålet er jo, om du bare skal se på bildene og ikke bearbeide i en skikkelig raw-fremkaller som lightroom eller lignende, hvorfor vil du da fotografere i raw. Uten bearbeiding i dertil egnet fremkaller blir bildet oftest mikke så bra som i jpeg. Grunnen til å fotogtafere i raw er jo at med bearbeiding kan du få bedre bilder enn i jpeg, men det må altså bearbeiding til!
lillian k.
er for bearbeiding.
Jan Arild A.
Regner med at du allerede har sett artiklene om fotografering i råformat som du finner øverst på foto.no under "KUNNSKAP"? Du finner der mye nyttig info, slik at du som vordende student selv kan finne ut av det meste uten å vente på at andre skal svare deg.

Artiklene er ganske så dyptgående, jeg ser at det burde vært en kort artikkel beregnet på nybegynnere som kun tar for seg helt elementære ting en må vite om og sjekke opp for å komme i gang med råformat.

Jeg klarer for eksempel ikke å se at noen av artiklene nevner at kameraet må stilles inn på opptak i råformat, og da blir det ikke helt enkelt komme i gang for en som er helt fersk i faget...
John S.
FastStone Image Viewer er et nyttig program for å se igjennom bilder med. Programmet er brukbart til mye annet også. Det kan tilogmed convertere en RAW fil, men det er dog en nødløsning. programmet er gratis og kan lastes ned fra http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm

John
- #4 +/-
Stian S.
Skyt i RAW. Gir deg et hav av muligheter du ikke får med jpg. Får å se RAW filer i windows photo må du laste ned en plugin. Vet ikke om Sony har dette, men Canon har iallefall en egen nedlastning som gjør det mulig for windows å lese Canon RAW (CR2) filer. Photoshop CS4 er absolutt å anbefale :)