Du er ikke logget inn Logg Inn Bli medlem
Fullskjerm

Å bevare tiden

Foto: Marie Sjøvold
Foto: Marie Sjøvold
I sin siste fotobok Dust catches light bruker Marie Sjøvold fotografiet til å fortelle tre historier om tid; fortid, ventetid og fremtid.

Bokinfo
Dust catches light
Forfatter: Marie Sjøvold
Forlag: Journal förlag
Publiseringsår: 2011
ISBN: 9789197887649
I fotoboken Dust catches light har Marie Sjøvold fotografert ulike sider ved sin egen graviditet i en rekke selvportretter. I tillegg forteller hun historien om sine besteforeldre som nylig har gått bort ved å presentere fotografier av seg selv sammen med dem og i huset deres. Hun gjengir også noen gamle fotografier, som besteforeldrenes bryllupsportrett og familiefotografier. De to fortellingene flettes nydelig sammen og avsluttes med en begynnelse, nemlig fotografier fra den forestående fødselen, og et etterord dedikert bestemoren.

Fargekomposisjonene i fotografiene er gjennomgående varme høstfarger som binder boken sammen til ett verk. Midtpartiet i boken domineres av en serie fotografier av Sjøvolds ulike sovestillinger i seng med sin mann. Fotografiene presenterer de to sovende kroppene i interaksjon med blå og lilla draperier, med referanser til barokkens karakteristiske chiaroscuro-uttrykk. Fotografiene er trykket på tynt, nærmest Bibel-liknende papir som gjør at man blar seg rolig, forsiktig og nøye gjennom dette partiet av boken. Et fint grafisk grep for å fange betrakterens oppmerksomhet.

Jeg vil karakterisere Dust catches light som en privat og ærlig fotobok, men tematikken gjør allikevel at boken ikke blir for smal og personlig. Det å skulle bli foreldre gjør at man begynner å reflektere over og søke tilbake til sin egen barndom. Det gjør Sjøvold ved å inkorporere besteforeldrenes hus. Graviditet i seg selv er noe svært privat, men allikevel noe allment fordi mange har erfaringer med denne situasjonen og møtes derfor på en felles plattform.

Sjøvold forteller den evig aktuelle historien om livets gang; slutten på et liv og begynnelsen på et nytt. Det at hun bruker fotografiet gjør at boken også blir en historie om tid. Man kan bevare tiden og øyeblikket gjennom et fotografi. Det er kanskje et av fotografiets største styrker. Graviditet er også en innfallsvinkel til tiden, nemlig ventetiden. Men tiden lar seg allikevel ikke stoppe, og det venter alltid en ny historie rundt hjørnet. Fortid, ventetid og fremtid møtes på en interessant måte i Dust catches light.

Sjøvolds hjemmeside

Flere bilder:Foto: Marie Sjøvold
  • DiskutérDiskutér
  • Skriv utSkriv ut
  • Google+
  • OvervåkLag Bokmerke
  • Varsle Foto.noVarsle Foto.no
  • Del på FacebookDel på Facebook
  • Nyheter på RSSNyheter på RSS
  • $textTips en venn
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Michaela N.
24.2.2012
utrolig fine bilder jeg har bare forelsket meg i de siste 2!!!
Natalia P.
23.2.2012
fine bilder! gikk gjennom mange ganger...

Siste nyheter

Pudder Agency sikter med profesjonell stil
Å satse på å lage butikk som byrå for norske motefotografer og stylister krever teft og kunnskap, innsats og mye mot. De fire damene i Pudder Agency har tatt sats.
Telekonverter till FUJIFILM X100/X100s
Den nye telekonverteren TCL-X100 forlenger brennvidden på Fujifilm X100/100S med 1,4 ganger fra 23 til 33 mm (tilsvarende 50 mm i 35 mm-format).
Eye-Fi Mobi trådløse minnekort
Fotografering i høy kvalitet med mobile muligheter.
Fotokonkurranse for veldedighet
Med Martin Parr i juryen og premier for 60 000, arrangeres Renaissance Photography Prize for sjuende gang. Men skal du delta må du kjappe deg, fristen går ut snart.
Fotoskjerm for perfeksjonister
BenQ har lansert en dedikert fotoskjerm som viser hele CMYK-området og 99 prosent av Adobe RGB – for deg som er ekstremt kresen.
Innføringskurs i digitalfotografering i Tromsø
Er du ny med kamera og ønsker å lære det grunnleggende innen fotografering er dette kurset for deg.
Motiver i de fleste sjangre
Fotogruppen IRIS på Ås holder utstilling på Galleri D6 på Ås i Akershus.
Pentax med 51 megapiksler
Det er ikke hver dag det kommer nye mellomformatkameraer. Forgjengeren til den nye Pentax 645Z ble lansert i 2010.
Vide vinkler fra Samyang
Den sørkoreanske produsenten lanserer stadig flere objektiver for speilløse kameraer. Denne gangen to vidvinkler på 8 og 12 mm.
Reinsdyrmann og strikking på Halsnøy Kloster
I forbindelse med Artist-in-Residence programmet ved Halsnøy Kloster, syner vi no utstillinga Reindeer-Man & Net Works av Lucia Herrero (Spania) og Caroline Vaillant (Frankrike). Utstillinga varer til 4. mai.